OP: Vain kulutus pitää talouskasvun liikkeellä – kasvuluku jää 0,5 prosenttiin tälle ja ensi vuodelle

Viennin osuus talouskasvusta pienenee ja kulutuksen merkitys kasvaa, OP:n ekonomistit arvioivat. Lehtikuva / Eija Kontio

STT

OP :n ekonomistit ennustavat tälle ja ensi vuodelle hidasta, noin 0,5 prosentin talouskasvua. Talouden yleiskuva säilyy myönteisenä, mutta kun viennin imu heikkenee, jää Suomen talouskasvu kulutuksen varaan.

Tavaraviennin kasvutahti hidastui jo viime vuoden puolella, ja tänä vuonna OP odottaa myös palveluviennin kasvuspurtin hidastuvan. Ostovoiman kasvu Suomessa perustuu reaalipalkkojen nousuun, sillä työllisyyden kasvu on hiipumassa.

OP ennakoi, että työttömyysaste pysyy tänä vuonna 6,7 prosentissa ja nousee ensi vuonna 6,8 prosenttiin. Työllisyysasteen nousu 73 prosenttiin selittyy työikäisen väestön supistumisella.

Suomen talous voi saada lisävauhtia, jos maailmantalous elpyy ennakoitua paremmin. Työtaistelujen aalto saattaa toisaalta heikentää kuluvan vuoden näkymiä.

– Talouspolitiikassa ei saada lähivuosina vetoapua suhdanteista. Julkisen talouden tasapaino heikkenee, ja työttömyys uhkaa jälleen kääntyä nousuun. Tilanne on kuitenkin verrattain vakaa ja toisaalta kannustavampi uudistuksiin kuin korkeasuhdanne, pohti OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Riskit liittyvät kansainvälisen talouden kehitykseen, erityisesti geopoliittisiin jännitteisiin. Öljyn hinnan piikki voi suistaa maailmantalouden lievään taantumaan. Myös koronavirus voi aiheuttaa heilahduksia.

Maailmantalous hidastuu hissukseen

Maailmantalous on siirtymässä hitaamman kasvun vaiheeseen. Viime vuonna maailmantalouden kasvu jäi alle kolmen prosentin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009. OP ei kuitenkaan ennakoi äkkijarrutusta.

– Suomelle tärkeä maailmankaupan lasku oikenee kauppasodan laantuessa, mutta olennaista kasvua emme odota lähivuosina, Heiskanen sanoi.

Euroalueella kasvu jää OP:n ekonomistien mukaan lähivuosina alle prosenttiin. Hidastuminen alkoi viime vuonna, mikä on näkynyt erityisesti Saksan teollisuudessa. Ulkoinen vetoapu puuttuu ja kotimainen kysyntä jatkaa hiipumistaan. Inflaation pysyessä matalana rahapolitiikka voi jatkua kevyenä. Euroopan keskuspankilta ei ole odotettavissa koronnostoja tänä vuonna, mutta pankin aikeet uudistaa strategiaansa inflaation kiihdyttämiseksi voivat tuoda muutoksia mukanaan.

– Ohjauskorkojen näkymä tälle vuodelle on vakaa, arvioi senioriekonomisti Tomi Kortela tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.