Palestiinalaisjärjestöt tuomitsivat Trumpin rauhansuunnitelman – Britannian mukaan kyseessä on vakava yritys kohti rauhaa, Venäjä kehotti kahdenvälisiin neuvotteluihin

Gazassa Palestiinan liput olivat esillä, kun protestoijat osoittivat mieltään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotettua suunnitelmaa vastaan tiistaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Palestiinalaisten presidentti Mahdmud Abbas hylkäsi tiistaina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelman. Abbasin mukaan suunnitelma ei tule etenemään eikä yksikään palestiinalainen voi hyväksyä kompromisseja Jerusalemin asemasta.

Jo aikaisemmin toinen palestiinalaisryhmä, Hamas, ilmoitti vastustavansa suunnitelmaa "sen kaikissa muodoissa".

Turkin mukaan Trumpin suunnitelma on kuolleena syntynyt.

– Tämä niin kutsuttu Yhdysvaltojen rauhansuunnitelma on kuolleena syntynyt. Tämän suunnitelman tarkoitus on tappaa kahden valtion ratkaisu ja ottaa haltuun sekä kiristää palestiinalaisalueita. Palestiinan kansaa ja maita ei voi ostaa rahalla, sanottiin Turkin ulkoministeriön lausunnossa.

Iranin mukaan rauhansuunnitelma on häpeällinen ja vuosisadan suurin petos, joka tulee epäonnistumaan.

Jordanian mukaan ainut tie kestävään rauhaan on palata niihin rajoihin, jotka vallitsivat ennen vuotta 1967, jolloin Israel valtasi Länsirannan ja Gazan.

"Vakava yritys päästä eteenpäin"

Venäjä puolestaan kehotti Israelia ja palestiinalaisia neuvottelemaan keskenään kompromissin, jonka kumpikin osapuoli voi hyväksyä.

– On tärkeää, että arabit ja palestiinalaiset ilmaisevat mielipiteensä, muistutti apulaisulkoministeri Mihail Bogdanov.

Venäjä on toistuvasti sanonut olevansa valmis isännöimään osapuolten mahdollisia rauhanneuvotteluja.

Britannian ulkoministerin Dominic Raabin mukaan rauhansuunnitelma on vakava yritys päästä eteenpäin.

– Sellainen rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä, joka johtaisi rauhanomaiseen rinnakkaiseloon, voisi hyödyttää koko aluetta ja tarjota molemmille osapuolille mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen, Raab sanaili.

EU korosti olevansa edelleen sitoutunut kahden valtion ratkaisuun, joka ottaa huomioon molempien osapuolien vaatimukset.

Trumpin rauhansuunnitelmassa siirtokunnat tunnustettaisiin osaksi Israelia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitteli tiistaina rauhansuunnitelmansa. Suunnitelma ei hylännyt kahden valtion ratkaisua, mutta piti sisällään kohtia, joiden hyväksyminen olisi palestiinalaisille liki mahdotonta.

Suunnitelmassa Israelin siirtokunnat Länsirannalla säilyisivät osana Israelia, eikä palestiinalaispakolaisilla olisi oikeutta palata Israeliin. Jerusalem säilyy Trumpin suunnitelmassa Israelin jakamattomana pääkaupunkina, mutta palestiinalaiset saisivat oman pääkaupunkinsa Itä-Jerusalemin yhteishallintoalueille. Yhdysvallat olisi Trumpin suunnitelman mukaan valmis avaamaan suurlähetystön myös palestiinalaisvaltion pääkaupunkiin.

Trumpin suunnitelmassa kaikki Israelin rakennushankkeet niillä alueilla, jotka kuuluisivat tulevaan palestiinalaisvaltioon, jäädytettäisiin neljäksi vuodeksi.

Palestiinalaisvaltiolle luvattiin suunnitelmassa myös kaksi kertaa niin paljon alueita kuin palestiinalaisilla nyt on. Valkoinen talo julkaisi myöhemmin kartan, jossa Länsirannalla näkyy 15 israelilaisten siirtokuntaa. Länsirantaa ja Gazaa yhdistää tunneli, mikä teknisesti ottaen täyttää Trumpin lupauksen yhtenäisestä palestiinalaisvaltiosta.

Trumpin suunnitelmassa palestiinalaisvaltio olisi niin ikään demilitarisoitu kokonaan. Jordanjoen länsipuoleisten alueiden turvallisuudesta vastaisi "vastuullisesti Israel".

– Suunnitelmassani molemmat osapuolet voittavat: se on realistinen kahden valtion ratkaisu, joka poistaa palestiinalaisvaltion Israelin turvallisuudelle muodostaman riskin, Trump kehui.

Palestiinalaisia rauhansuunnitelman julkistamistilaisuudessa ei ollut. Trump kertoi kuitenkin kirjoittaneensa suunnitelmasta palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille.

Kolmen arabimaan, Omanin, Arabiemiraattien ja Bahrainin suurlähettiläät olivat paikalla Valkoisessa talossa.

"Viimeinen mahdollisuus palestiinalaisille"

Trumpin mukaan suunnitelma saattaa olla viimeinen mahdollisuus palestiinalaisille oman valtion saamiseksi.

– Palestiinalaiset elävät köyhyyden ja väkivallan ympäröiminä. Terrorismin ja ääriliikkeiden kannattajat käyttävät heitä pelinappuloinaan. He ansaitsevat paremman elämän, presidentti Trump sanoi.

Washingtonissa paikalla ollut Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui suunnitelman julkistamista historialliseksi päiväksi. Netanjahun seurassa ollut oppositiojohtaja Benny Gantz taas sanoi sen olevan virstanpylväs tiellä rauhaan.

Palestiinalaisten presidentti Mahdmud Abbas ilmoitti hylkäävänsä Trumpin rauhansuunnitelman. Abbasin mukaan suunnitelma ei etene eikä yksikään palestiinalainen voi hyväksyä kompromisseja Jerusalemin asemasta.

Jo aikaisemmin toinen palestiinalaisryhmä, Hamas, ilmoitti vastustavansa suunnitelmaa "sen kaikissa muodoissa".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 2. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 3. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 4. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 5. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 6. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 7. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 8. Suomalaiset valmistavat jo korona-suojaimia – "Hengityskoneelle voi tulla tarvetta"
 9. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 10. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 11. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 12. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 13. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 14. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"
 15. Haluatko pidentää elinikääsi liikunnalla? Näin monta askelta tulisi ottaa päivittäin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.