EK: Suhdannetilanne huonontunut, kevään näkymät heikot

Tuotanto- ja myyntiodotukset ovat heikentyneet teollisuudessa ja rakentamisessa, kertoo EK:n barometri.

STT

Suomalaisyritysten arviot suhdanteista synkistyivät vuoden 2019 lopulla, ilmenee EK:n suhdannebarometrista. Odotukset kevättä kohti ovat niin ikään heikot.

Odotukset ovat barometrin mukaan heikot kaikilla päätoimialoilla, tosin hieman paremmat kuin syksyllä. Tuotanto- ja myyntiodotukset ovat heikentyneet teollisuudessa ja rakentamisessa. Palveluissa odotukset ovat vielä kohtuulliset.

Maailmantalouden valonpilkahdukset eivät juuri kirkasta näkymiä Suomessa.

– Vaikka maailmantaloudesta ja teollisuudesta on kantautunutkin jo parempiakin uutisia, niin kannattaa huomata, että meillä Suomessa huonot ajat ovat vasta realisoitumassa. Talouskasvu hiipuu tänä vuonna, kuten on ennustettukin, varoitteli EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Työllisyyden kehitys näyttää sekin jäävän vaatimattomaksi, sillä yritykset eivät juuri ennakoi pestaavansa lisää väkeä. Samalla monilla yrityksillä on pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta.

Häkämies: Kehitys näyttää huolestuttavalta

Tuotannon kasvua jarruttaa kysynnän hyytyminen Suomen keskeisillä vientimarkkinoilla. Samalla yritykset arvioivat, että suomalaisen teollisuuden kilpailuasema on heikentynyt. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies peräsi hallitukselta kehysriihessä järeitä toimia kilpailukyvyn tukemiseksi.

– Käynnissä olevalla työmarkkinakierroksella on Suomelle iso merkitys, ja tällä hetkellä kehitys näyttää huolestuttavalta. Samaan aikaan tiedämme, että julkisen talouden tilanne on heikentynyt oleellisesti vajaan vuoden aikana, Häkämies huolehti tiedotteessa.

EK julkistaa suhdannebarometrin neljästi vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Tuoreeseen barometriin vastasi liki 1 150 yritystä, joilla on Suomessa yhteensä yli 250 000 työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 2. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 3. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 4. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 5. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 6. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 7. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 8. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 9. Suomalaiset valmistavat jo korona-suojaimia – "Hengityskoneelle voi tulla tarvetta"
 10. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 11. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 12. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 13. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 14. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 15. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.