Kiinalaisturistilla on vahvistettu koronavirustartunta Lapissa, altistuneita on tiedossa noin 15

STT

Lapin keskussairaalaan tiistaina tuodulla kiinalaisnaisella on todettu Wuhanin koronavirus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi keskiviikkona. Tartunta on ensimmäinen Suomessa vahvistettu.

Tartunnan saanut matkailija on kotoisin Kiinan Wuhanista. Potilaan oireilu alkoi sunnuntaina Saariselällä. Sairastunut nainen on eristyksissä ja hänen tilansa on hyvä, eikä esimerkiksi tehohoitoa tarvita.

Tiedotustilaisuudessa THL:n asiantuntijat luonnehtivat Suomessa löytynyttä Wuhan-koronavirustapausta valitettavaksi, mutta ei odottamattomaksi.

Altistuneita noin 15, vointia seurataan

Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on THL:n mukaan noin 15. Heihin ollaan yhteydessä torstaina.

Altistuneeksi katsotaan sellaiset henkilöt, jotka ovat viettäneet sairastuneen kanssa vähintään 15 minuuttia samassa tilassa aikana, jolloin viruksen arvellaan olleen tarttuva.

Lapin sairaanhoitopiiri seuraa altistuneiden terveydentilaa kahden viikon ajan. THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan heidät otetaan välittömästi tutkimuksiin siinä tapauksessa, että he alkavat oireilla.

– Aikaikkuna, jolloin potilaan aiheuttamaa altistumista on voinut tapahtua, on ollut lyhyt, Puumalainen sanoi THL:n tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa Helsinki-Vantaan lentoasema ei kuulu paikkoihin, joissa altistumista on voinut tapahtua.

Puumalainen myös korosti, ettei koronavirus alustavien tietojen mukaan ole erityisen herkästi tarttuva; tässä vaiheessa ei edes tiedetä, tarttuuko se juuri lainkaan silloin, kun potilaalla ei ole oireita.

THL:n mukaan Suomen tapaus on EU-maiden yhdeksäs. Saksassa ja Ranskassa on molemmissa neljä tapausta ja nyt Suomessa yksi. Puumalainen korostaa, että Kiinan ulkopuolisten tartuntojen osalta jatkotartuntoja on ilmennyt hyvin vähän.

Erityisiä varotoimenpiteitä ei tarvita

Suomessa on varauduttu koronaviruksen leviämiseen. THL on päivittänyt terveydenhuollon toimijoille ja matkailijoille tarkoitettuja ohjeita, ja sairaanhoitopiirit ovat käyneet läpi omia prosessejaan.

Johtaja Mika Salminen THL:stä sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei yksittäinen tapaus muuta asiaan liittyvän huolen tilaa Suomessa. Erityisiä varotoimenpiteitä ei tarvita.

Salmisen mukaan suomalaiset voivat suojautua yksinkertaisin keinoin huolehtimalla esimerkiksi käsihygieniastaan.

– Muuten voidaan elää ihan tavallista elämää, Salminen painotti.

Viime viikolla Ivalossa epäiltiin koronavirusta kahdella muullakin kiinalaismatkailijalla. Nämä epäilyt osoittautuivat perusteettomiksi, ja hoitoon hakeutuneet isä ja poika päästettiin pian pois eristyksistä flunssalääkityksen kera.

WHO kutsuu hätäkokouksen

Uuteen koronavirukseen on kuollut Kiinassa yli 130 ihmistä. Noin 6000 ihmistä on toistaiseksi sairastunut tautiin Kiinassa. Tauti on levinnyt eri puolille maailmaa, joskin tartunnansaaneiden määrät ovat toistaiseksi olleet verraten alhaisia. THL:n Salminen painotti tiedotustilaisuudessa, että tartuntatapausten määrä on Kiinassakin suhteellisen vähäinen maan asukasmäärään nähden.

Maailman terveysjärjestö WHO kutsuu torstaina koolle uuden hätäkokouksen Wuhanin koronaviruksen vuoksi. Kokouksessa asiantuntijat päättävät, julistetaanko virus kansainväliseksi terveysuhkaksi.

Väli-isäntä on arvoitus

Jo viikonvaihteessa zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ennakoi, että Suomessa olisi vielä edessä uusia Wuhanin koronaviruksen tartuntaepäilyjä.

– Yksittäisiä tartuntatapauksia tulee jollakin frekvenssillä tännekin päin maailmaa, hän arvioi tuolloin.

Vapalahti totesi, että potilaista saatujen näytteiden perusteella Wuhanin koronavirus ei ole vielä ehtinyt muuntua kovin paljoa.

– Tähän asti havaitut tartunnat näyttäisivät olevan koko lailla samaa alkuperää.

Aiemman koronaviruksen, sarsin, kohdalla nähtiin professorin mukaan, että virus kykeni muuntumaan väli-isännässä kohtuullisen nopeasti.

– Myös Wuhanin viruksen muuntuminen on mahdollista, ja varmasti sitä tapahtuu jossakin määrin, Vapalahti linjasi.

Sarsin väli-isäntä ennen ihmiseen tarttumista oli sivettikissa. Sekä sarsin että Wuhanin koronaviruksen alkuperäinen isäntä on Vapalahden mukaan lepakko.

– Wuhanin virus on sekin mitä ilmeisimmin levinnyt ihmiseen jonkin väli-isännän kautta, mutta emme tiedä, mikä se on ollut.

Toistaiseksi ei Vapalahden mukaan ole tietoa myöskään siitä, miten hanakka Wuhanin koronavirus on tarttumaan verrattuna sars-virukseen.

– Vielä on selvitettävä esimerkiksi se, miten suuri osa Wuhanin viruksen tartunnoista jää lieviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuone laajenee Sokoksen kolmanteen kerrokseen
 2. Hämeen poliisipäällikkö näki helsinkiläistä alamaailmaa vuosikaudet - silti Lahdessa odotti jotain sellaista, joka sai hänet huolestumaan
 3. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 4. Näpistelijä jäi kiinni kaupassa, varas Fazerin tehtaalla
 5. Asemies piinasi poliisia ja omakotialueen asukkaita koko päivän Lahden Patomäessä
 6. Entinen Vuohelan Herkku hakeutui yrityssaneeraukseen – taustalla Lahteen rakennetusta leipomosta periytyvät velat
 7. Vironviina-nettisivuston pitäjän kaikki syytteet nurin, oikeuden mukaan alkoholin nettimyynti ei ollut laitonta
 8. Jenkkifutiksen Vaahteramalja pelataan ensi syksynä Lahdessa
 9. Jukka Oksaharjun kolumni: Maakunnissa asuminen auttaa säästämään ja sijoittamaan
 10. "Kolmas vuosi oli kulttuurishokki", sanoo lahtelaistunut pietarilainen – tiukat kielitaitovaatimukset vaikeuttavat työllistymistä
 11. Saksan ampumista epäillään terroriteoksi – teossa viitteitä muukalaisuusvastaisuudesta
 12. Pääkirjoitus: Haaviston piina vain pahenee
 13. Chiméne Bavardin Esalainen: Yksinäisyyttä, sekavia suhteita ja lukuisia hittejä – kolmen englantilaisen rokkikukon vaiheissa on ollut paljon yhteistä
 14. Sibeliustalon uudet tuolit saatetaan tehdä Unkarissa, Virossa tai Suomessa: "Alihankinnassa ei ole mitään väärää", sanoo Lahden kaupungin rakennuttajapäällikkö
 15. Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.