Thyssenkruppin yhtiökokous on tänään koolla – kokouksessa käsiteltäneen Koneen tarjousta

Hissiyhtiö Kone vahvisti tiistaina, että se on tehnyt ei-sitovan tarjouksen saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnoista. LEHTIKUVA/AFP

STT

Saksalaisen Thyssenkruppin yhtiökokous on tänään koolla. Kokouksessa käsiteltäneen hissiyhtiö Koneen tekemää ei-sitovaa tarjousta Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta.

Kone vahvisti tiistaina mediatiedot, että yhtiö on tehnyt ei-sitovan tarjouksen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnoista. Koneen mukaan hinta on kohtalaisen lähellä medioissa esiintynyttä 17 miljardia euroa.

Tällä hinnalla kyseessä olisi Suomen kaikkien aikojen suurin yrityskauppa. Vuonna 2015 Nokia osti kilpailijansa Alcatel-Lucentin lähes 16 miljardilla eurolla, ja se oli tuolloin Suomen historian suurin yrityskauppa.

Kone on kertonut, että sen ymmärryksen mukaan Thyssenkrupp käy keskusteluja myös muiden tahojen kanssa.

– Ei ole minkäänlaista varmuutta, että keskustelut Koneen ja Thyssenkruppin välillä johtaisivat sopimukseen tai transaktioon. Jos keskustelut johtavat sopimukseen yhtiöiden välillä, Kone julkaisee asiasta lisätietoa aikanaan, yhtiö sanoi lausunnossaan.

Koneen mukaan ei-sitova tarjous perustuu tiettyihin oletuksiin Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta ja mahdollisen sitovan tarjouksen ehdot voivat poiketa nykyisestä, ei-sitovasta tarjouksesta.

Ammattiliittojen suhtautuminen uhka mahdolliselle kaupalle

Saksalaisten ammattiliittojen suhtautuminen Koneen mahdolliseen Thyssenkruppin hissiliiketoimintojen ostoon on melkoinen uhkakuva, arvioi analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Erkki Vesola keskiviikkona.

Ammattiliitoilla on Saksassa vahva asema yritysten hallintoneuvostoissa. Vesolan mukaan tiettävästi pari Thyssenkruppin tehdasta Saksassa on tappiollisia, minkä vuoksi siellä pitäisi saneerata.

– Kyse on siitä, millaisen ammattiliitoille hyväksymiskelpoisen tarjouksen Kone pystyy tekemään työpaikkojen säilyvyyden suhteen. Siinä on aika iso kysymysmerkki vielä, Vesola sanoo.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju puolestaan arvioi, ettei mahdollinen yrityskauppa toisi suoraan työpaikkoja Suomeen. Vaikutukset olisivat välillisiä.

– Voisi kuvitella, että jos uuden firman markkina-asema on varmempi ja parempi, se turvaisi työpaikkoja Suomessa, Kangasharju sanoi.

Hän myös pohti, että mahdollisen yrityskaupan jälkeen tutkimusta ja tuotekehittelyä keskitettäisiin enemmän Suomeen. Hän korosti, että kysymys on arvailusta.

Kangasharju huomautti kuitenkin, että Suomessa pienenä reunamaana on tällaisissa yrityskaupoissa vaarana, että toimintoja keskitetään lähemmäksi markkinoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 7. Lukijalta: Koronavirus pakotti heittämään vanhat toimintamallit äkkiä romukoppaan
 8. Lukijalta: Kaupungin hankkeissa ja henkilöstössä on paljon löysää
 9. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 10. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 11. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 12. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 13. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 14. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 15. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.