Kokemukset kiusaamisesta ja oppimisvaikeuksista haittana perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheessa

Ryhmämuotoisessa ohjauksessa ja vertaistuen hyödyntämisessä on kehittämisen varaa. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

STT

Kokemukset oppimiseen liittyvistä vaikeuksista ja kiusaamisesta hankaloittavat urasuunnittelua ja opintoihin kiinnittymistä, kun nuoret ovat perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheessa. Asia käy ilmi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tuoreesta raportista.

Ohjaus perusopetuksen ja toisen asteen nivelkohdassa on silti pääosin toimivaa. Ohjausta on hyvin saatavilla ja se vastaa nuorten tarpeisiin. Enemmistö opiskelijoista kokee, että heillä on ollut tarvittaessa mahdollisuus keskustella kahden kesken ohjaajan tai opettajan kanssa opinnoistaan.

Tukea kuitenkin tarvittaisiin enemmän, jos nuorella on vaikeuksia suunnan pohtimisessa ja valintojen tekemisessä.

Kehittämistarpeita on ryhmämuotoisessa ohjauksessa ja vertaistuen hyödyntämisessä. Lisäksi digitalisaation mahdollisuuksia tulisi hyödyntää ohjauksessa systemaattisemmin niin perusopetuksessa, toisella asteella kuin nivelvaiheen koulutuksissakin.

Opiskelijat, jotka olivat peruskouluaikana joutuneet toistuvasti kiusaamisen kohteeksi tai joilla oli kokemuksia oppimiseen liittyvistä vaikeuksista, katsoivat muita useammin, ettei ohjaus vastannut heidän tarpeitaan.

Lisätarvetta opintopolkuihin tutustumiselle

Karvin arviointi koulutuksen nivelvaiheesta on erityisen ajankohtainen nyt, kun Suomessa valmistellaan oppivelvollisuuden laajentamista.

Selvityksessä ilmeni, että enemmän tietoa tulisi antaa nivelvaiheen koulutuksista, eli valmentavista ja valmistavista koulutuksista sekä vapaan sivistystyön opinnoista.

– Tämä pätee opintoihin tutustumisen mahdollisuuksiin. Vain harvat nivelvaiheen koulutuksissa opiskelevista olivat päässeet peruskouluaikana tutustumaan näihin koulutuksiin, sanoo arviointiasiantuntija Niina Rumpu tiedotteessa.

Arviointiryhmä suositteleekin, että erilaisiin jatko-opintopaikkoihin liittyvää tietoa ja tutustumismahdollisuuksia lisätään.

Karvin raportin tulokset pohjautuvat yli 15 000:n ammatillisessa koulutuksessa, lukiossa ja nivelvaiheen koulutuksissa aloittaneen opiskelijan vastauksiin. Lisäksi vastaajina oli liki 500 perusopetuksen, toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön järjestäjää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 2. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 3. Yön uutiskooste: Henkilöauto upposi jäihin Ilomantsissa ja kahden henkilön epäillään hukkuneen
 4. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 5. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 6. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 7. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 8. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 9. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 10. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen
 11. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 12. Kärkölästä löytyneet konkurssifirman jätteet oli tuotu maakunnan ulkopuolelta
 13. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 14. Katujen tehopuhdistus käynnistyi Lahdessa, siirtokehotukset olivat menneet perille viimevuotista paremmin – "Kun pyhään peltilehmään joku kajoaa, niin kyllähän se voi mennä tunteisiin"
 15. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.