Uusien osakeasuntojen hinnat kipusivat pääkaupunkiseudulla – Vantaa jäänyt Espoon tahdista

Viime vuosina hinnat ovat nousseet suurista kaupungeista etenkin Espoossa. Vantaalla hinnat ovat pysyneet lähes samoina. Kerrostaloaluetta Vantaan Kivistössä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Uusien osakeasuntojen hintakehityksessä ei ole vastaavaa eriytymistä pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä kuin vanhojen asuntojen tilastossa. Eron toteaa yliaktuaari Elina Vuorio Tilastokeskuksen nettisivujen tieto & trendit -osiossa.

Suurena kysymyksenä on pidetty, menevätkö kaikki Suomessa valmistuvat asunnot kaupaksi. Onko asuntoja rakennettu alueille, joissa on kysyntää, ja ovatko kohteiden hinnat tasolla, jolla huoneistot menevät kaupaksi?

Vanhojen asuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet pääkaupunkiseudun ulkopuolella erityisesti kaupunkikeskustojen ulkopuolella.

Pääkaupunkiseudulla totutusti enemmän nousua

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuonna 1,9 prosenttia vuodesta 2018, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta hintatilastosta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat noin kolme prosenttia ja muualla maassa vajaan prosentin.

Uuden, omalla tontilla sijaitsevan kerrostalokaksion keskimääräinen neliöhinta oli viime vuonna Helsingissä yli 7 400 euroa, Tampereella liki 4 800 euroa ja Turussa lähes 5 000 euroa.

Vuorion mukaan asuntomarkkinoiden alueellista kehitystä voi nyt seurata entistä paremmin uusien osakeasuntojen hintatilastosta. Uudistettu tilasto sisältää kaupunkikohtaisia hintaindeksejä sekä aiempaa huomattavasti tarkemmalla tasolla julkaistavia neliöhintoja.

Hintamuutos loppuvuodesta vähäinen

Vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä uusien asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla vuoden 2018 vastaavasta ajankohdasta liki 6 prosenttia ja muualla Suomessa runsaat 2 prosenttia. Viime vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla yli 2 prosenttia ja pysyivät ennallaan muualla Suomessa.

Vuoteen 2015 verrattuna uudiskohteiden hinnat ovat nousseet koko maassa keskimäärin runsaat kymmenen prosenttia. Hinnat ovat nousseet suurista kaupungeista etenkin Espoossa. Vantaalla hinnat ovat pysyneet tänä aikana lähes samoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 2. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 3. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 4. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 5. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 6. Yön uutiskooste: Henkilöauto upposi jäihin Ilomantsissa ja kahden henkilön epäillään hukkuneen
 7. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 8. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 9. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 10. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 11. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 12. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 13. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 14. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 15. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.