Kirja-arvio: Maija Muinosen Runeberg-ehdokaskirja voi aiheuttaa myös vastenmielisyyden tunteita

Eija Komu

Maija MuinonenSexdeathbabies

Kokeellisesta proosastaan tunnetuksi tulleen Maija Muinosen (s. 1983) on irrotteleva ja kipeänkepeästi sanoilla leikittelevä teos kuoleman väistämättömyydestä mutta myös sen torjumisesta, milloin pakenemalla arjen pieniin nautintoihin, milloin rankkoihin kuvitelmiin.

Onko mahdollista korvata menetettävä elämä uudella? Mahdollistaako nykylääketiede sellaista, johon luonto ei ole varautunut? Onko kuoleva lapsi mahdollista korvata keinohedelmöitysalkiolla?

Syöpään kuoleva 35-vuotias Biba viettää viimeisiä aikojaan 66-vuotiaan äitinsä Hettyn ja kummitätinsä Clarissan kanssa. Kertojat vaihtuvat tiuhaan, ja tästä syntyy tekstin liukuva, rullaava muoto.

Vaarana on tasapaksuus: hypnoottisuus kääntyy lähes koko ajan samaksi hengästyneeksi turbovaihteeksi. Villisti assosioivan runomuodon teokselle tuo kuolleiden kuoro: ”Tödöö / Siksi me tulimme porukalla Biba sinua noutamaan”.

Kliiniset termit vuorottelevat tekstissä tukahdetun ahdistuksen kanssa, ja hetkittäin myös keskittynyt lyyrisyys paradokseineen on läsnä: ”Hei Hetty ystäväni Hettyhattarainen me selviämme surustamme, emme me selviä siitä mitenkään, me kestämme surun, se kestää ikuisuuden hyvää yötä hyvää yötä hyvää yötä vaan.”

Lopun lähestyessä tunteet selkiytyvät ja olennainen alkaa saada arvoaan takaisin: ”Hettyy, Hettyy, Hettyyyy kohta me näemme ensimmäisen kerran kuolemisen. Miten se sitten tapahtuu, viimeiset rakkaussanat, ne opettavat meitä ja antavat meille voimaa, simmut menevät kiinni, tulee viimeinen henkonen niin kuin höyheninen, ja sitten ikiuni vie aa aa aa?”

Näin myös tapahtuu. Groteski kuolleiden kuoro taipuu kehtolauluun tai viimeiseen vaikerrukseen. Lopussa on joka tapauksessa sijansa rakkaudella, ja siksi kääntyy valon puolelle, vaikka se hakeekin monessa kohdassa painopistettään.

Kuolemasta ei Suomessa ole tapana puhua näin hurjasti, ja siksi teos voi aiheuttaa myös vastenmielisyyden tunteita. Kielen sulavaa notkeutta ei silti käy kieltäminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Better Boss häikäisi – kotiradan ruuna Suur-Hollola-suosikkien joukkoon
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi
 5. Henkilöauto törmäsi pyöräilijään suojatiellä Lahdessa
 6. Uskomuksissa käärme edustaa muutakin kuin kartettavaa pahaa – maidolla hellityn elättikäärmeen toivottiin suojelevan talon karjaa ja emäntää
 7. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 8. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 9. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 10. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 11. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 12. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 13. Työttömyyttä itsekin kokenut Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka on tänä keväänä kuullut monien perheiden toivottomia tarinoita
 14. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 15. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.