Ranska valmistautuu liikennekaaokseen hallituksen puskiessa eläkeuudistusta eteenpäin

Pääministeri Edouard Philippen mielestä eläkeuudistus joudutaan tekemään joka tapauksessa. Lehtikuva/AFP

STT

Ranskassa valtionjohto vakuuttaa jatkavansa eläkeuudistuksen läpiviemistä lakoista ja mielenosoituksista huolimatta. Pääministeri Edouard Philippe kommentoi medialle sunnuntaina, että jos kauaskantoista ja edistyksellistä eläkeuudistusta ei tehdä nyt, joku joutuu tekemään brutaalin uudistuksen lähitulevaisuudessa.

Philippen on määrä esitellä uudistuksen viimeisimpiä yksityiskohtia keskiviikkona. Hänen mukaansa uudistus toisi etuja muun muassa naisille ja maanviljelijöille, jotka kärsivät epäoikeudenmukaisuudesta nykyisessä monipolvisessa eläkejärjestelmässä.

Ranskan vahvat ammattiliitot ovat kuitenkin toista mieltä uudistuksen hyödyistä. Eläkeuudistusta vastustavat lakot ja mielenosoitukset ovat aiheuttaneet sekaannusta eri puolilla Ranskaa viime torstaista alkaen. Liikehdinnän ensimmäisenä päivänä mieltään osoitti jopa 800 000 ihmistä. Ammattiliitot ovat vakuuttaneet jatkavansa taistelua, kunnes hallitus perääntyy suunnitelmansa kanssa. Hallitus on muun muassa väläytellyt suitsivansa joukkoliikennetyöntekijöiden, merimiesten ja jopa Pariisin oopperan henkilöstön eläke-etuja pyrkiessään yhdenmukaistamaan järjestelmää.

Lakkojen aiheuttaman liikennekaaoksen ennustetaan jatkuvan myös alkuviikolla. Esimerkiksi Pariisin joukkoliikenteestä vastaava yhtiö kehottaa verkkosivuillaan ihmisiä välttämään julkisen liikenteen käyttämistä maanantaina. Kymmenen Pariisin 16 metrolinjasta pysyy kiinni. Myös muun muassa pitkän matkan junista vastaava yhtiö varoitti pahoista ruuhkista. Tiistaiksi Ranskaan on kaavailtu uutta yleislakkoa ja massamielenosoituksia.

Hallitus kokoontui presidentti Emmanuel Macronin johdolla myöhään sunnuntaina keskustelemaan tilanteesta, mutta mahdollisista ratkaisuista ei heti tuoreeltaan kerrottu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.