Ruotsissa ex-suurlähettiläälle syytteet – taustalla pitkään hiertänyt kiista kiinalaisesta ihmisoikeusaktivistista

Kiinalaissyntyisen Ruotsin kansalaisen Gui Minhain (kuvassa oikealla) kohtalo on hiertänyt Ruotsin ja Kiinan välejä jo pitkään. Myös suurlähettiläs Lindstedin syytteet liittyvät Minhaihin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ruotsissa entinen Kiina-suurlähettiläs Anna Lindsted on asetettu syytteeseen liittyen hänen käymiinsä neuvotteluihin ruotsalais-kiinalaisesta toisinajattelijasta Gui Minhaista.

Lindsted järjesti salaisen tapaamisen Gui Minhain tyttären ja kiinalaisten liikemiesten välillä kertomatta asiasta ulkoministeriölle. Syyttäjä Hans Ihrman sanoo, että Lindstedillä on suurlähettiläänä laaja mandaatti edustaa Ruotsia, mutta tämän on silti seurattava ulkoministeriön ja valtioneuvoston ohjeistuksia.

Tapausta tutkii Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpö.

Lindsted on saanut jo aiemmin toiminnastaan nuhtelun ulkoministeriöltä.

– Rikos on vaarantanut Ruotsin rauhanomaisen suhteen Kiinan kanssa, Ihrman sanoi käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjeessä.

Rikosnimike koskee "itsenäistä neuvottelua vieraan vallan kanssa", jota uutistoimisto TT:n mukaan ei ole koskaan aiemmin käytetty nykyaikana.

Lindsted on itse kiistänyt rikoksen.

Ruotsin kansalainen Gui Minhai kateissa Kiinassa

Kiinalaissyntyisen Ruotsin kansalaisen Gui Minhain kohtalo on hiertänyt Ruotsin ja Kiinan välejä jo pitkään.

Gui on yksi viidestä hongkongilaisesta kirjankustantajasta, jotka ovat joutuneet Kiinassa vaikeuksiin julkaistuaan juorukirjoja maan johdosta.

Gui Minhai katosi ollessaan Thaimaassa lomalla syksyllä 2015. Seuraavana vuonna hän kertoi Kiinan televisiossa syyllisyytensä yli 10 vuotta aiemmin tapahtuneeseen liikenneonnettomuuteen.

Vankeustuomion kärsittyään hänet siepattiin pian uudelleen, kun hän oli matkalla Kiinassa kahden ruotsalaisdiplomaatin kanssa. Vuonna 2018 Gui Minhai putkahti julkisuuteen videolla, jossa hän tunnustaa toimineensa väärin. Lisäksi hän syytti Ruotsin viranomaisia manipuloinnista ja siitä, että nämä ovat pyrkineet tekemään hänen tapauksestaan sensaation.

Tunnustusten aitoutta on vahvasti epäilty, ja Ruotsi on vaatinut Kiinaa vapauttamaan Guin.

Sananvapauspalkinto suututti Kiinan

Viime kuussa Kiina uhkasi Ruotsia poikkeuksellisen kovilla toimilla sen jälkeen, kun maan kulttuuriministeri Amanda Lind jakoi sananvapauspalkinnon Guille.

Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs Gui Congyou uhkasi muun muassa, että Ruotsin Penin järjestämään palkintoseremoniaan osallistuvat ministerit eivät ole tervetulleita Kiinaan.

Tukholmassa järjestetyssä tilaisuudessa Gui Minhaita edusti tilaisuudessa tyhjä tuoli. Kiinan lähettiläs nimitti palkinnonsaajaa Ruotsin radion haastattelussa valehtelijaksi ja rikolliseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut Vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.