Kaupungeissa apua saa minuuteissa, maaseudulla poliisia voi joutua odottamaan jopa yli tunnin

Maaseudulla suurin osa poliisin hälytystehtävistä liittyy liikenteeseen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Vuonna 2018 poliisi ehti 70 prosentissa kiireellisiä hälytystehtäviä paikalle tavoitellussa kymmenessä minuutissa, kertoo Poliisihallitus (Poha). Vaikka keskimäärin tavoiteaikaan päästiin, alueelliset erot ovat suuria. Kun Helsingissä poliisi oli paikalla keskimäärin viidessä minuutissa, Lapin Savukoskella aikaa meni 71 minuuttia.

Toimintavalmiusaika kuvaa aikaa siitä, kun poliisipartio saa tehtävän hätäkeskukselta, siihen, kun partio saapuu paikalle.

Alle kuuteen minuuttiin päästiin Helsingin lisäksi esimerkiksi Merijärvellä, Pietarsaaressa ja Turussa. Pitkiä, yli 40 minuutin vasteaikoja oli Savukosken lisäksi muun muassa Enontekiöllä, Hailuodossa ja Kinnulassa.

Poliisihallituksen maanantaina julkistaman valvonta- ja hälytystoiminnan tila -raportissa tehtiin esimerkkilaskelma siitä, paljonko maksaisi yksi poliisipartio vuorokauden ympäri jokaiseen 56 kuntaan, joissa viime vuonna olivat pisimmät vasteajat. Hintalapuksi tulisi 53,2 miljoonaa euroa.

Maalla tehtävistä iso osa liikenteessä

Pohan mukaan hälytystehtävät painottuvat tiheämmin asutuille alueille. Tehtävistä 97 prosenttia oli viime vuonna kaupungeissa tai taajaan asutuilla alueilla. Maaseudulla hälytystehtävistä oli kolme prosenttia.

Esimerkiksi kiireellisten tehtävien ääripäitä edustavissa Helsingissä ja Savukoskella ero oli useita tuhansia tehtäviä. Helsingissä kiireellisiä tehtäviä oli viime vuonna 9 200, Savukoskella neljä.

Selvityksen tehneen Oulun poliisilaitoksen apulaispäällikkö Arto Karnarannan mukaan riski vakavan rikoksen uhriksi joutumiselle maaseudulla on pieni.

– Maaseudulla poliisin hälytystehtävistä jonkin verran on henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia, mutta suurin osa näistä on liikenteeseen liittyviä, rattijuoppoja, kolareita ja niin edelleen.

Yhä useammin poliisi ei mene paikalle

Poliisilla on vuosittain noin miljoona hälytystehtävää. Ne luokitellaan kiireellisyyden perusteella A-, B- ja C-luokkaan. A-tehtävät ovat kiireellisimpiä, ja niitä koskee kymmenen minuutin tavoiteaika. Ne poliisin pitää hoitaa välittömästi, ja ne ajavat muiden tehtävien edelle. B-tehtävät pyritään hoitamaan viipymättä, mutta ne voivat tarvittaessa odottaa. C-tehtävät eivät vaadi välittömiä toimia ja poliisi voi hoitaa niitä menemättä paikalle, esimerkiksi puhelimessa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana A-tehtävien määrä on pysynyt suurin piirtein samana. B-tehtävien määrä on vähentynyt noin 400 000:lla vuodesta 2007 ja C-tehtävien määrä lisääntynyt saman verran, Karnaranta sanoo.

– (Poliisi on) joutunut pakon edessä tekemään priorisointia ja hoitamaan aiemmin paikalle menemällä hoidettuja tehtäviä jotenkin muutoin, hoitamalla puhelimitse, antamalla kansalaisille neuvoja, menemättä kansalaisen luokse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Aurinko hellii viikonloppuna myös Lahdessa – Sopenkorven havaitoasemalla hätyyteltiin lauantaina hellerajaa jo ennen puoltapäivää
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 7. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 8. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 13. CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä
 14. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 15. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.