Vientialojen laajat lakot alkoivat – mukana jopa 100 000 työntekijää

Teollisuusliiton lakkovahdeilla on jälleen puuhaa. Lehtikuva / Roni Lehti

STT

Vientialojen laajat lakot alkoivat tänään. Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100 000 työntekijää.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle on arvioinut, että teollisuuden lakon vaikutukset eivät näy heti suomalaisten arjessa kuten Postin lakko.

Lakot koskevat yhdeksää Teollisuusliiton sopimusalaa ja yli 180:tä toimipaikkaa sekä Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä. Lakkokohteiden listalla ovat muiden muassa ABB, Metsä Group, Kone, UPM ja Orion sekä Nesteen jalostamot Porvoossa ja Naantalissa.

Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen sanoo, että jakeluterminaalista ei enää rekkoja liiku eikä satamaan tule eikä lähde laivoja.

– Viikonlopun aikana tuotanto on ajettu sellaiseen tilaan, että meillä ei tuotteita synny, tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Kolmipäiväisellä lakolla ei pitäisi olla suoraa vaikutusta Nesteen tuotteiden kuluttajiin, sillä huoltoasemien säiliöitä on täytetty eilisiltaan asti. Asiakkaillekin vaikutukset jäävät Ryynäsen mukaan yksittäisiksi. Lentoliikenteeseen lakolla voi olla vaikutusta, sillä Helsinki-Vantaan lentokentällä polttoaine voi työnantajan arvion mukaan mennä tiukille, Ryynänen sanoo.

Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson arvioi lakon alla, että asiakastoimitukset on pyritty turvaamaan niin, että niihin ei tulisi häiriöitä tai että häiriöt olisivat mahdollisimman pieniä. Hänen mukaansa tuotantolaitoksia ei tarvitse lakkojen takia ajaa täysin alas.

Orionin lakko voi kumuloitua ensi vuodelle

Orionin Espoon toimipisteen toimihenkilöiden pääluottamusmies Esa Vallin mukaan lakoilla on vakavia vaikutuksia Orionin toimintaan. Hänen mukaansa henkilökunnan kanssa on kuitenkin sovittu, että esimerkiksi haittavaikutuksiin voidaan tarvittaessa reagoida.

Orionin globaalin toimitusketjun johtaja Liisa Hurme sanoi ennen lakkoa, että Orionin omistamalla Fermionin tehtaalla Oulussa valmistetaan lääkeaineita, joita ei kukaan muu valmista. Lakon vaikutukset voivat kumuloitua ensi vuoden puolella ja saatavuushaasteita voi olla joka puolella maailmaa.

Vientialoja koskevissa työehtosopimusneuvotteluissa ei tapahtunut edistystä viikonloppuna. Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisen kiistan uutta neuvotteluajankohtaa ei ole tiedossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisten ryhmäperhepäiväkotien vetäjät tyrmistyneitä kaupungin päätöksestä – aikovat valittaa toiminnan keskeyttämisestä ja epäilevät, että pienet yksiköt halutaan palvelusetelin ulkopuolelle
 2. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei koe infektioambulansseja vielä tarpeellisiksi koronapotilaiden hoidossa: "Viemme hoidon kotiin emmekä kuljeta ihmisiä ympäriinsä"
 3. Mikä käy sote-alan pienten yritysten Päijät-Hämeessä, kun hyvinvointiyhtymän iso yhteisyritys aloittaa?
 4. Koulukiusattu kympin tyttö teki esiintymisestä itselleen ammatin – Orimattilasta lähtöisin oleva Niina Sainius on välillä polttanut itsensä yrittäjänä myös loppuun
 5. Lahden Ironman siirtyy koronaviruspandemian vuoksi – uutta päivämäärää etsitään
 6. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 7. ”Jäsenistö on vastuuntuntoista ja ohjeita on noudatettu” – Lahdessa golfia pelataan koronaepidemian aikana poikkeusjärjestelyin
 8. FC Lahden yt-neuvottelut ovat päättyneet: koko henkilöstö alentaa palkkojaan
 9. Lukijalta: Hoiva-alan palkkaus on krooninen ongelma koronakriisin jälkeenkin
 10. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Työmatkaliikenne ruuhkautti Uudenmaan rajaliikennettä maanantaiaamuna – Nelostiellä pahimmillaan 45 minuutin jono
 13. Tuttavansa kirveellä ja veitsellä surmanneen lahtelaismiehen elinkautistuomio piti hovioikeudessa
 14. Lapset ja nuoret sytyttäneet roskis- ja maastopaloja Lahdessa – "Tällaisella hölmöilyllä on tapana levitä"
 15. Paikallisliikenteen linja-autovuoroja sittenkin Asikkalan ja Lahden välillä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.