"Peli oli pakko viheltää poikki" – keskustan Kulmuni avaa Facebook-kirjoituksessaan Rinteen hallituksen eroon johtanutta tilannetta

Kulmuni ei odottanut salkunvaihdon Lintilän kanssa tapahtuvan näin pian. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni avaa Facebook-kirjoituksessaan hallitustyötä ja pääministeri Antti Rinteen (sd.) eronpyyntöön johtanutta tilannetta. Kulmuni kirjoittaa, että peli oli pakko viheltää poikki, jotta tärkeissä asiakysymyksissä päästäisiin eteenpäin.

– Pääministeri Rinne oli ajautumassa Postiin liittyvässä tapauksessa sellaiseen kierteeseen, että se oli syömässä hallituksen toimintakyvyn, Kulmuni kirjoittaa.

Mennyttä politiikan viikkoa Kulmuni kuvailee "yksiselitteisesti karmeaksi". Hän kertoo olleensa myös huolissaan hallituksen selviytymisestä vaikeaksi ennakoidun työmarkkinakevään lähestyessä, jos sama meno olisi jatkunut.

– Tuli ikään kuin tavaksi liputtaa jo ennakolta voimallisesti jonkun osapuolen puolta asioissa, joihin tulisi ehdottomasti suhtautua viileän puolueettomasti. Kaikenlaiset ennakkoasennot ainoastaan vaikeuttavat työmarkkinaosapuolten välisiä neuvotteluja, Kulmuni kirjoittaa.

Rivien välistä on tulkittavissa arvostelua Rinnettä kohtaan siitä, että tämä olisi asettunut jo valmiiksi työntekijäpuolen tueksi.

Kulmunin mukaan hallituksella on vastuu edistää kaikin tavoin työmarkkinoiden neuvottelurauhaa.

Tärkeistä asiakysymyksistä Kulmuni nostaa esiin myös työllisyystoimet ja omistajaohjauksen. Kulmunin mukaan hallituksen on tarvittaessa tehtävä työllisyystoimista ratkaisuja ohi työmarkkinajärjestöjen, vaikka toimia valmistellaan tällä hetkellä kolmikantaisissa työryhmissä.

– Oma arvioni on, että tulemme onnistumaan vain, mikäli viestimme työmarkkinaosapuolille on, että hallitus tekee päätökset kaikissa oloissa, Kulmuni kirjoittaa.

Omistajaohjauksen suhteen Kulmuni korostaa sitä, että yhtiöiden operatiiviset päätökset kuuluvat yhtiöiden johdolle, eikä omistajaohjausministerin tulisi puuttua yksittäisiin päätöksiin.

Kulmuni haluaa eroon vanhan haukkumisesta

Kulmuni kuvailee, että hallituksessa on ollut "yleisempää ilmapiiriin liittyvää kipinöintiä". Tämän hän liittää siihen, että hallituksessa istuvat vanhat oppositiopuolueet ovat pyrkineet tekemään näkyvää pesäeroa edelliseen vaalikauteen.

Hallitusviisikosta SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP istuivat oppositiossa viime kaudella. Keskusta puolestaan kipparoi hallitusta pääministeripuolueena. Rinteen hallituksen aikana keskustan ja hallituskumppanien erimielisyydet ovat tulleet julkisuudessa esiin esimerkiksi metsä- ja turvekysymyksissä.

Kulmuni arvostelee sitä, että ajoittain kansanedustajien puheenvuoroissa hallituksen tekemisiä perustellaan sillä, että Rinteen hallitus teki asioita eri tavalla kuin Juha Sipilän (kesk.) hallitus.

– Vanhan haukkumisesta ei tälle hallitukselle löydy eteenpäin vievää sidettä. Toivon, että hallituskumppanit tämän ymmärtäisivät, Kulmuni kirjoittaa.

Kulmunista valtiovarainministeri uuteen hallitukseen

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä esittivät tänään, että Kulmuni nimitetään valtiovarainministeriksi uuteen hallitukseen. Nykyistä valtiovarainministeriä Mika Lintilää ehdotetaan elinkeinoministeriksi.

Pääministeriksi on nousemassa Sanna Marin, joka voitti eilen SDP:n puoluevaltuuston äänestyksen pääministeriehdokkuudesta.

Uutta – tai uusvanhaa – hallitusta ovat muodostamassa samat viisi puoluetta, jotka olivat mukana eronneessa Rinteen hallituksessa. Puolueet ovat myös sitoutuneet jatkamaan yhteistyötä täsmälleen samalla hallitusohjelmalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.