Kymmeniä vai satoja miljoonia euroja? Työnantajien ja työntekijöiden keskusjärjestöt arvioivat lakon vaikutuksia eri mittareilla

Teollisuusliitoon kuuluvia lakkovahteja teollisuusyritys ABB:n portilla Helsingin Pitäjänmäellä maanantaina. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ovat uudet lakkokierroksen myötä julkaisseet toisistaan merkittävästi eroavat laskelmat lakon kustannusvaikutuksista Suomen taloudelle.

Työnantajaliittojen keskusjärjestö EK on arvioinut, että vientiteollisuuden kolmipäiväisestä lakosta aiheutuu 200 miljoonan euron lovi Suomen bruttokansantuotteeseen (bkt) ja 500 miljoonan euron vähennys yritysten liikevaihtoon.

Järjestön laskelmat perustuvat jäsenliitoilta ja yrityksiltä saatuihin tietoihin lakon pysäyttämien toimintojen määrästä. Lisäksi Tilastokeskuksen tietojen avulla pyritään huomioimaan vaikutukset muille aloille.

– Jos teollisuudessa ei valmisteta jotain, sitä ei voida myöskään kuljettaa, EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo STT:lle.

STTK: Tuotanto kirittävissä

Työnantajapuolen laskelmia kritisoi STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà. Vaikutuksia liikevaihtoon ja bkt:hen ei tulisi hänen mukaansa välttämättä lainkaan.

Yritykset voivat Lainàn mukaan paikata tuotannon menetyksen varastojen hyödyntämisellä sekä ennen lakkoa tai sen jälkeen tehtävillä ylityötunneilla. Jälkimmäisten kustannukset olisivat hänen mukaansa 26 miljoonaa euroa.

– Raskas prosessiteollisuus ei pyöri sadan prosentin käyttöasteella, eli sielläkin pystyy kuromaan kolmen päivän tuotantoa umpeen, Lainà sanoo STT:lle.

EK:n Urrila pitää ajatusta yrityksille vieraana. Hänen mukaansa jatkuvasti käyvä prosessiteollisuus ei voi käyttää lisätyötunteja menetetyn tuotannon paikkaamiseen. Argumenttia varastojen käytöstä hän ei myöskään pidä vakuuttavana.

– Varastolla voidaan vähentää vaikutusta siihen, miten vahinko näkyy asiakkaalla, mutta menetetty tuotanto on pysyvästi poissa, Urrila sanoo.

EK: Mainehaitat olennaisin vaikutus

Liikevaihdon kutistumista olennaisempana Urrila pitää lakon vaikutusta bkt:hen. Se on myös Lainàn mukaan jossain määrin hyvä mittari, jos se huomioi varastojen ja vapaan kapasiteetin käyttömahdollisuus. Näin ei hänen mukaansa kuitenkaan tehdä.

Vaikutuksista olennaisimpana Urrila pitää kuitenkin niitä, joita ei voi välittömästi arvioida: pitkän aikavälin vaikutuksia.

– Kaikki häiriöt, jotka liittyvät toimintavarmuuteen, voivat vaikuttaa kielteisesti Suomeen investointikohteena, Urrila sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 5. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa – pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 8. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 9. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 10. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 11. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 12. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 13. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 14. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 15. Lukijalta: Potkupalloa ja paikallista sopimista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.