EU-ministerit pohtivat Suomen budjettiesitystä Brysselissä

Tytti Tuppurainen johtaa eurooppaministerien kokousta Brysselissä. Lehtikuva/AFP

STT

Eurooppaministerit keskustelevat tänään Suomen budjettiesityksestä Brysselissä. Kokousta johtaa Suomen Tytti Tuppurainen (sd.).

Suomi antoi joulukuun alussa muille EU-maille esityksensä tulevien vuosien rahankäytöstä. Esitys jäi kooltaan komission esityksestä, minkä takia se on kerännyt arvostelua varsinkin eteläisemmästä Euroopasta. Myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on sanonut olevansa huolestunut esitetyistä leikkauksista komission esitykseen verrattuna.

Käytävä keskustelu on julkinen, ja se näytetään suorana neuvoston verkkosivuilla. Monivuotinen budjetti on myös EU-johtajien pöydällä torstaina. Kokouksesta ei odoteta sopua.

Suomi esitti viime viikolla, että vuosien 2021–2027 budjetti olisi 1,07 prosenttia jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta. Se olisi 1087 miljardia euroa, mikä on vähemmän kuin komission ehdottama 1135 miljardia. Lokakuussa julkaistussa luonnoksessaan Suomi ehdotti budjetin suuruudeksi 1,03–1,08 prosenttia eli se tuli lopulta komissiota vastaan.

Lisäksi tänään eurooppaministerien kokouksessa Unkari on toisen kerran kuultavana oikeusvaltio-ongelmistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.