Ilmanlaatu rojahti Sydneyssä vaaralliselle tasolle, oopperatalo ja Harbour Bridge katosivat savusumuun

Savusumu verhosi Gosfordin kaupungin Sydneyn pohjoispuolella. Lehtikuva/AFP

STT

Australian suurimpaan kaupunkiin Sydneyyn kulkeutuu yhä sankempaa savusumua sen ympärillä riehuvista maastopaloista. Näkyvyys kutistui kaupungissa tiistaina pahimmillaan muutamaan sataan metriin.

Kaupungissa on kärsitty huonosta ilmanlaadusta jo viikkoja, mutta tiistain tilanne aiheutti kaupunkilaisissa entistä laajempaa tyrmistystä. Keskustan kuulut maamerkit oopperatalo ja Harbour Bridge kirjaimellisesti katosivat savusumuun, mikä näkyy esimerkiksi Sydney Morning Herald -lehden Twitterissä julkaisemalla videolla.

Yleisradioyhtiö ABC kertoi, että ilmanlaatua mittaava indeksi rojahti paikoin yli kymmenen kertaa huonommaksi kuin vaarallisen ilmanlaadun raja on. Savusumun aiheuttama huono näkyvyys muun muassa keskeytti kaupugin lauttaliiketeen iltapäivällä paikallista aikaa. Yksi Sydneyssä toimivista yliopistoista sulki kampuksiaan, koska savu laukaisi lukuisia palohälytyksiä. Sama ongelma esiintyi eri puolilla kaupunkia, ja esimerkiksi Uuden Etelä-Walesin osavaltion palolaitoksen päämaja ja Sydney Morning Herald -lehden toimitus evakuoitiin palohälytyksen vuoksi.

Terveysviranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa. Sydneyn lisäksi savusumua leijui monin paikoin myös muualla Australian itärannikolla.

– Savutilanne Sydneyssä on erittäin paha tänään. Kyseessä on tilanne, jossa ilmanlaatu on yksi huonoimmista mitä olemme koskaan kokeneet, arvioi johtaja Richard Broome Uuden Etelä-Walesin ympäristöterveysvirastosta ABC:lle.

Australian ilmatieteen laitos ennusti savun hälvenevän myöhemmin, kun tuuliolosuhteet muuttuvat.

Pääministeri kommentoi viimein maastopalokriisiä

Sydney sijaitsee Uudessa Etelä-Walesissa, jonka alueella riehui noin 80 maastopaloa aamuyöllä Suomen aikaa. Lisäksi naapuriosavaltiossa Queenslandissa roihuaa kymmeniä paloja lisää.

Esimerkiksi Sydneyn luoteispuolella palaa useasta erillisestä maastopalosta yhteen sulautunut jättiläisroihu, joka on polttanut jo lähes 320 000 hehtaaria maata pääosin kansallispuiston alueella.

Paloviranomaisten mukaan sakea savusumu on hillinnyt tiistaina palojen leviämistä. Tilanteen odotettiin kuitenkin pahenevan iltapäivän mittaan, kun tuulet olivat voimistumassa.

Maastopalokausi on alkanut tänä vuonna Australiassa erittäin hurjana. Tutkijoiden mukaan palot alkavat entistä aikaisemmin ja jälki on aiempaa pahempaa, kun lämpötilat ovat nousseet ja maasto on pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi hyvin paloherkkää.

Australian pääministeri Scott Morrison on ollut pitkään hiljaa savusumusta mutta puolusti tiistaina hallituksensa toimia maastopalokriisin hoidossa. Morrisonin mukaan tarkoituksena ei muun muassa ole tehdä maaseudun vapaaehtoispalokunnista ammattipalokuntia.

– Politiikkamme on mielekästä, mitä tulee ilmastonmuutoksen liittyviin toimiin. Toimet tuottavat tuloksia, joita niiden on tarkoitus tuottaa, Morrison sanoi.

Aiemmat paloturvallisuusjohtajat ovat arvostelleet Morrisonin konservatiivihallitusta siitä, että se ei ole korvaansa lotkauttanut ilmastonmuutokseen liittyville varoituksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 11. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 12. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 13. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 14. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 15. Lahtelaisen kirjailijan Pasi Pekkolan uusi romaani sivuaa #metoo-keskustelua – "Haluan itsekin olla osana sitä keskustelua kirjoittamalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.