USA:n oikeusministeriö kumosi Trumpin väitteitä: Venäjä-tutkinnan aloittamisen motiivi ei ollut poliittinen

Trump on toistuvasti leimannut FBI:n tutkinnan vehkeilyksi. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n Venäjä-tutkinnan takana ei ollut poliittista motiivia, linjaa Yhdysvaltain oikeusministeriön raportti. Oikeusministeriö selvitti tutkintaa, jonka FBI aloitti vuonna 2016 Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Oikeusministeriön ylitarkastajan Michael Horowitzin vetämä selvitys löysi tutkinnasta useita menettelyvirheitä. Horowitzin raportissa kuitenkin todetaan, että FBI:n johdolla oli aikoinaan riittävät syyt tutkinnan aloittamiseen.

Raportti kumoaa monet presidentti Donald Trumpin ja tämän liittolaisten väitteet. Trump on toistuvasti syyttänyt FBI:ta vehkeilystä häntä vastaan ja sanonut tutkintaa verukkeeksi vakoilla hänen kampanjatiiminsä jäseniä. Osana Venäjä-tutkintaa FBI tutki Trumpin kampanjassa työskennelleitä Michael Flynniä, Paul Manafortia, Carter Pagea ja George Papadopoulosia.

Horowitzin mukaan FBI:lla oli syytä epäillä, että Venäjä pyrki vaikuttamaan vaaleihin Trumpin kampanjan jäsenten kautta.

– Emme löytäneet asiakirjoista tai todistajalausunnoista todisteita siitä, että poliittiset tai asiattomat motiivit olisivat vaikuttaneet päätökseen avata nämä tutkinnat, raportissa sanottiin.

Vaikka raportti torppaa Trumpin syytöksiä, Horowitz löysi tutkinnasta kuitenkin myös paljon kritisoitavaa. FBI:n toiminnassa oli esimerkiksi järjestelmällisiä puutteita liittyen salakuuntelulupien hakemiseen. Tutkintaa oli myös hätiköity.

Oikeusministeri Barr ei luovu kannastaan

Reaktiot Horowitzin raporttiin olivat vaihtelevia kuten odottaa sopii. FBI:n nykyinen johtaja Christopher Wray puolusti tutkintaa ja sanoi, että sen aloittaminen pohjautui riittävään määrään faktoja.

FBI:n johtajana tutkinnan aloittamisen aikaan toiminut James Comey sanoi raportin osoittaneen, että väitteet tutkinnan poliittisuudesta olivat vääriä.

– Ei maanpetosta. Ei kampanjan vakoilua. Ei Trumpin salakuuntelua. Vain hyviä ihmisiä, jotka yrittivät suojella Amerikkaa, Comey tviittasi.

Oikeusministeri William Barr puolestaan piti kiinni kielteisestä kannastaan Venäjä-tutkintaan.

– Tutkinta käynnistettiin hyvin ohuiden epäilysten perusteella, jotka minun mielestäni eivät olleet riittäviä oikeuttamaan (FBI:n) toimia, Barr sanoi lausunnossaan.

Valkoinen talo puolestaan keskittyi Horowitzin löytämiin puutteisiin FBI:n toiminnassa ja kutsui sitä vallan väärinkäytöksi.

FBI:n alkuperäinen Venäjä-tutkinta sai toukokuussa 2017 Trumpin antamaan potkut FBI-pomo Comeylle. Tämä johti erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaan, jonka loppuraportti julkaistiin viime keväänä. Mueller ei löytänyt todisteita Trumpin kampanjan vehkeilystä Venäjän kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.