Länsi-Uudenmaan poliisin virkamies tuomittiin naistyöntekijän ahdistelusta – tarttui kiinni kuntosalilla ja pyysi saada kokeilla rintoja

STT

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen virkamies mies on tuomittu naispuolisen työntekijän ahdistelusta. Teot tapahtuivat Espoon poliisiasemalla viime vuonna, kertoo Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus.

Virkamies teki useamman kerran yhdyntäliikkeitä naistyöntekijän takapuolta vasten ja tarttui muutaman kerran tässä yhteydessä naisen lantiosta kiinni. Mies myös tarttui naista pakarasta kiinni naisen ollessa mahallaan kuntosalin laitteessa ja kosketti naista samalla sukupuolielinten alueelle, oikeus kertoo.

Mies tuomittiin seksuaalisen ahdistelun lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta. Virkavelvollisuuden rikkominen liittyi oikeuden mukaan fyysisen ahdistelun lisäksi miehen työpaikalla ja työajalla toistuvasti käyttämiin kaksimielisiin ja seksuaalisesti vihjaileviin ilmaisuihin, jotka kohdistuivat pääsääntöisesti naisiin. Tällaiset puheet olivat jatkuneet vuodesta 2017.

Mies käytti oikeuden mukaan käsiliikkeitä ja eleitä ilmaisujen tehostamiseksi. Hän muun muassa pyysi useita kertoja saada koskettaa naistyöntekijän rintoja, teki käsillään puristeluliikkeitä rintoja kohti ja kommentoi naisten pukeutumista ja eväitä seksuaalisessa mielessä.

Totesi, että hametta nostetaan väärään suuntaan

Ehdottelun kohteeksi joutui sama nainen, jota mies ahdisteli fyysisesti. Nainen kertoi, että hänen suoristaessaan hametta alaspäin oli mies todennut, että hametta nostettiin väärään suuntaan. Työpaikalla liikkuneesta suhdehuhusta mies oli naisen mukaan todennut, että "hänellekin pitää antaa".

Ehdotuksia joutuivat kestämään muutkin naispuoliset työntekijät. Toinen virkamiehen työtoveri kertoi, että mies oli lähestynyt häntä kädet ojossa sanoen saaneensa luvan kokeilla rintoja, koska esimies on poissa.

Mies oli myös vessaan mennessään pyytänyt naisia tulemaan "ravistamaan".

Mies myönsi tapahtumat kuntosalilla mutta kiisti ahdistelusyytteen muutoin. Puheistaan mies myönsi käyttäneensä satunnaisesti ronskia kieltä, mutta ei yleisesti tai jatkuvasti.

Oikeuden mukaan se, että ahdistelu tapahtui osin vapaa-ajalla mutta työpaikalla, ei muuttanut arviota asian oikeudellisesta luonteesta. Virkamiehen menettely oli omiaan loukkaamaan naisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Käräjäoikeuden mukaan teon moitittavuutta lisäsi se, että mies käytti väärin luottamussuhdetta eli työtoveruutta.

Noin viisikymppinen mies tuomittiin tiistaina seksuaalisesta ahdistelusta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 50 päiväsakkoon, josta tulee miehen tuloilla maksettavaa 1 700 euroa. Lisäksi hänen on maksettava naiselle 500 euroa kärsimyskorvauksia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, joten siitä voi valittaa hovioikeuteen.

– Poliisilaitos harkitsee mahdolliset virkamiesoikeudelliset toimet tuomion saatua lainvoiman, kertoo apulaispoliisipäällikkö Jarmo Pitkämäki Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa.

Tuomittu ei ole poliisitehtävissä, vaan toimii siviilivirkamiehenä.

Juttua korjattu kello 16.05. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiossa kerrottiin virheellisesti, että tuomitulla on virkasuhde Poliisihallitukseen. Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan tuomitun virkasuhde on kuitenkin Länsi-Uudenmaan poliisin, ei Poliisihallituksen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 5. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 10. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 13. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 14. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 15. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.