Uudessa-Seelannissa purkautuneelle tulivuorelle on yhä liian vaarallista mennä etsimään kuolleita – seismologien mukaan tulivuori purkautuu uudelleen 50 prosentin todennäköisyydellä

White Island -saarella sijaitsevan tulivuoren uhkatasoa oli nostettu ennen purkauksen tapahtumista, mutta sen purkautuminen aiheutti silti useita kuolonuhreja. LEHTIKUVA/AFP

STT

Uudessa-Seelannissa purkautuneelle tulivuorelle on yhä liian vaarallista mennä etsimään kuolonuhreja, kertoi maan poliisi keskiviikkona.

Ainakin kuusi ihmistä kuoli maanantaina tapahtuneessa White Island -saarella sijaitsevan tulivuoren purkauksessa. Lisäksi uskotaan, että saarelle ovat jääneet kahdeksan muun kuolleen ruumiit.

Uuden-Seelannin terveysministeriön mukaan maan sairaaloiden palovammayksiköissä hoidetaan yhä 22:ta ihmistä, jotka selvisivät purkauksesta hengissä. He ovat kriittisessä tilassa pahoja palovammoja saaneina.

– Sairaaloissa on lukuisia ihmisiä, jotka eivät kykene kommunikoimaan. Heillä on vaikeita palovammoja ihon lisäksi myös sisäelimissä, poliisiasioista vastaava ministeri Stuart Nash kertoi Radio New Zealandille.

Saarella oli purkauksen sattuessa yhteensä 47 turistia ja opasta. He olivat Australiasta, Yhdysvalloista, Britanniasta, Kiinasta, Saksasta, Malesiasta ja Uudesta-Seelannista. Kävijöistä yli 30 oli päiväretkellä Ovation of the Seas -risteilijältä, joka lähti viime viikolla Australian Sydneystä 12 päivän mittaiselle matkalle 4 000 matkustajaa kyydissään.

Uhkatasoa nostettiin viikko ennen purkausta

Tulivuoren uskotaan lennättäneen purkauksen yhteydessä kraatterista ilmaan erittäin kuumaa höyryä, tuhkaa ja kiviä ääntä nopeammalla vauhdilla.

Seismologien mukaan tulivuori purkautuu uudelleen 50 prosentin todennäköisyydellä. Sen purkautumisaukosta on yhä noussut myrkkykaasuja, ja saari on verhoutunut paksuun tuhkapilveen.

White Island tunnetaan myös nimellä Whakaari, ja se sijaitsee noin 50 kilometriä pohjoiseen Uuden-Seelannin Pohjoissaaren rannikolta. Vuosittain tulivuorella vierailee yli 17 000 matkailijaa.

Tulivuoren uhkatasoa oli nostettu jo viikkoa ennen kuin purkaus tapahtui. Uuden-Seelannin mediassa onkin ihmetelty, miksi turistiryhmiä vietiin kraatteriin, vaikka tämä oli tiedossa.

Poliisi on aloittanut tulivuorikuolemista tutkinnan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 12. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.