Rauhannobelisti Suu Kyi: Syytökset rohingya-muslimien kansanmurhasta harhaanjohtavia

Aung San Suu Kyi aikoo poikkeuksellisesti johtaa Myanmarin puolustautumista oikeudessa keskiviikkona. LEHTIKUVA/AFP

STT

Myanmarin siviilihallinnon johtajan Aung San Suu Kyin mukaan syytökset rohingya-muslimien kansanmurhasta ovat harhaanjohtavia ja vaillinaisia. Suu Kyi on puolustanut maansa asevoimien toimia Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ).

Vuonna 2017 tuhansia ihmisiä kuoli ja yli 700 000 rohingyaa pakeni Myanmarin väkivaltaa naapurimaahan Bangladeshiin.

Suu Kyi sanoi, että sotilaat ovat saattaneet käyttää liiallista voimaa. Se ei hänen mukaansa kuitenkaan todista sitä, että aikomuksena olisi ollut muslimivähemmistön tuhoaminen.

Gambia syyttää Myanmaria kansanmurhan toteuttamisesta maan rohingya-muslimiväestöä kohtaan.

Kolmipäiväinen suullinen käsittely alkoi tuomioistuimessa eilen. Oikeus päättää myöhemmin, ottaako se Gambian kanteen Myanmaria vastaan varsinaiseen käsittelyyn. Gambia vaatii oikeudelta jo ennen sitä pikaisia toimia kansanmurhan pysäyttämiseksi.

Myanmar on buddhalaisenemmistöinen maa, kun taas Gambia on muslimienemmistöinen maa.

Aiemmin ylistetty demokratian ikoni

Aung San Suu Kyi oli aikanaan demokratian ikoni, jonka nimi lausuttiin samassa yhteydessä kuin Nelson Mandelan ja Mahatma Gandhin. Suu Kyi sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991 vastustaessaan Myanmarin raakaa sotilasjunttaa.

Suu Kyi joutui olemaan kotiarestissa 15 vuotta. Hän vapautui vuonna 2010 ja johti puolueensa vaalivoittoon viisi vuotta myöhemmin. Nyt puolustaessaan armeijan toimia hän on saanut niskaansa kansainvälistä arvostelua.

– Gambia on antanut oikeudessa harhaanjohtavan ja vaillinaisen kuvan Rakhinen osavaltiosta, Suu Kyi sanoi tuomioistuimelle.

Armeija vastasi hänen mukaansa satojen rohingya-asemiesten hyökkäykseen vuonna 2017.

YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman tutkijaryhmän syyskuussa julkistamassa raportissa kutsutaan Myanmarin armeijan toimia kansanmurhaksi sekä vaadittiin muun muassa armeijan päällikön Min Aung Hlaingin saamista oikeuden eteen. Lisäksi raportissa todettiin, että kansanmurha uhkaa edelleen Myanmarissa olevia 600 000:ta rohingyaa.

Raportin mukaan Rakhinen osavaltiossa Myanmarissa asuvat rohingyat elävät yhä heikentyvissä olosuhteissa.

Vain kerran aiemmin päätös kansanmurhasta

ICJ:n rakennuksen edustalle oli kokoontunut noin 250 Myanmaria puolustavaa ihmistä, joilla oli Aung San Suu Kyin kuvalla varustettuja julisteita.

– Nämä syytökset Myanmaria ja Suu Kyitä vastaan ovat potaskaa, sanoi Hollannissa asuva burmalainen Chomar Oosterhof.

– Me haluamme vain, että maamme menestyy, ja Suu Kyi on henkilö työskentelemään sen puolesta, hän lisäsi.

Samaan aikaan myös pieni rohingya-muslimeja puolustava ryhmä oli kokoontunut tuomioistuimen rakennuksen luokse. Sen parista kuului huuto, jossa Suu Kyitä kehotettiin häpeämään. Yksinäisellä mielenosoittajalla oli juliste, jossa oli teksti "etsintäkuulutettu joukkomurhasta".

Haagin kansainvälinen tuomioistuin on vain kerran aiemmin tehnyt päätöksen kansanmurhasta. Kyse oli vuonna 1995 Srebrenicassa Bosniassa serbien tekemästä verilöylystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 2. Yhtymäkokous hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen, kokoomuksen lahtelaiset edustajat uhmasivat kaupungin ohjeistusta ja äänestivät puolesta
 3. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 4. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 5. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, tartuntoja nyt kaikkiaan 7 554
 6. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 7. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Elokuva-arvio: Lauluja rakkaudesta on täysien tähtien dokumentti – lahtelaislähtöinen ohjaaja Anu Kuivalainen pääsee dokumentissa häkellyttävän lähelle kuvaamiaan ihmisiä
 10. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 11. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 12. Lähes neljä viidestä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle viime vuonna tehdyistä palohälytyksistä oli vääriä – vahinkohälytyksen laskun maksaa kiinteistön omistaja
 13. Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin – Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"
 14. Alkometrejä saa halvimmillaan kympillä, täysin luotettavan laitteen hinta on yleensä kolminumeroinen – "Rattijuopumus se vasta typerää on, ja usein kallistakin"
 15. Autojätin outo hiljaiselo loppui ja jopa logo uudistui – "Ariyasta alkaa aivan poikkeuksellinen hyökkäys"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.