Helsingin kaupungin asuntotuotannon ex-pomo kohteli alaistaan vähättelevästi ja loukkaavasti – myös kaupungille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa keskiviikkona. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Helsingin kaupunki ja kaupungin asuntotuotantotoimiston entinen johtaja tuomittiin keskiviikkona työturvallisuusrikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeuden mukaan Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston (ATT) toimitusjohtajana toiminut Sisko Marjamaa kohteli yhtä alaisistaan epäasiallisesti vuosina 2016–2017.

– Marjamaa on kohdellut (uhria) epäkunnioittavasti, loukkaavasti ja mitätöivästi, mikä on ilmennyt epäkunnioittavana elekielenä, osaamisen kielteisenä arvosteluna, työsaavutusten mitätöintinä ja vähättelynä muiden läsnä ollessa, käräjäoikeus toteaa.

Eräs todistajista kertoi, että Marjamaa tapasi tuhahdella, huokailla, puhua ohi tai kääntää selkänsä, kun uhri puhui. Käräjäoikeuden mukaan Marjamaa myös kohdisti uhriin kurinpitomenettelyn, joka oli asiaton.

Lopulta uhri irtisanottiin kurinpitomenettelyn päätteeksi maaliskuussa 2017. Todistajien mukaan menettely oli epäasiallinen eikä siinä etsitty ratkaisuja.

Oikeus: Helsingin kaupunki tiesi ongelmista pitkään

Marjamaa siirrettiin syrjään ATT:n johdosta loppuvuodesta 2017. Käräjäoikeuden mukaan ATT:n huono työilmapiiri ja Marjamaan toiminta oli Helsingin kaupungin tiedossa kuitenkin jo aiemmin.

Oikeuden mukaan Helsingin kaupungin johto oli jo tammikuussa 2016 saanut kymmenen työntekijän allekirjoittaman viestin, jossa kerrottiin, että Marjamaa kohtelee alaisiaan epäasiallisesti ja että työilmapiiri ATT:ssä ei ollut hyvä. Lisäksi helmikuussa 2017 apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr.) sai tiedon uhriin kohdistuneesta, epäasiallisesta kurinpitomenettelystä.

Helsingin kaupunki tuomittiin 15 000 euron yhteisösakkoon, koska se ei käräjäoikeuden mukaan ryhtynyt riittäviin toimiin saatuaan tietää Marjamaan tekemisistä.

– Helsingin kaupunki ei ole sen jo aikaisemmin saamista tiedoista huolimatta puuttunut tilanteeseen tai ryhtynyt selvittämään tapahtumien kulkua ennen uhrin irtisanomista. Helsingin kaupungin toimenpiteitä epäkohdan poistamiseksi ei ole siten pidettävä riittävinä, oikeus katsoi.

Tuomittu aiemmin islaminuskoisen työnhakijan syrjinnästä

Marjamaa tuomittiin työturvallisuusrikoksen lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta yhteensä 35 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1 575 euroa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille korvausta kärsimyksestä 2 500 euroa, tilapäisestä haitasta 1 400 euroa ja oikeudenkäyntikuluista yli 16 000 euroa.

Aiemmin syksyllä Marjamaa ja toinen Helsingin kaupungin työntekijä tuomittiin sakkoihin islaminuskoisen työnhakijan syrjinnästä vuodenvaihteessa 2016–2017. Muslimimies oli hakenut ja valittu projekti-insinöörin tehtävään ATT:hen. Kun mies toi esille, että hän tarvitsee uskontoonsa kuuluvia rukoushetkiä varten palkattomia taukoja, sovittu työpaikka peruttiin.

Käräjäoikeuden mukaan miehen tarve rukoushetkille vaikutti tosiasiallisesti siihen, että työsopimusta ei tehty. Näin ollen mies asetettiin epäedulliseen asemaan uskontonsa vuoksi.

Syyskuussa annettu syrjintätuomio on lainvoimainen, keskiviikkona annetusta tuomiosta voi vielä valittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 4. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa – pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 7. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 8. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 9. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 10. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 11. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 12. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 13. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 14. Lukijalta: Potkupalloa ja paikallista sopimista
 15. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.