Nyt kehitetään biohajoavia pillejä ja kahvikuppeja – mutta ratkaisevatko ne oikeasti merten muoviongelmaa?

Sulapacin ja Stora Enson biohajoava pilli on yritysten mukaan vastaus kertakäyttöiseen muoviroskaan, joka täyttää meriä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Uusiutuvia pakkausmateriaaleja kehittävä Sulapac ja metsäteollisuusyritys Stora Enso tuovat markkinoille biohajoavan pillin. Yritysten mukaan pilli on vastaus kertakäyttöiseen muoviroskaan, joka täyttää meriä.

Kertakäyttötuotteita korvataan muilla tuotteilla juuri nyt, koska vuonna 2021 tulee voimaan EU-parlamentin päätös kieltää muun muassa muoviset pillit, vanupuikot ja aterimet.

Jokainen planeetan ihminen käyttää keskimäärin yhden pillin vuodessa, kertoo tutkimusprofessorin Ali Harlin Teknologian tutkimuskeskuksesta (VTT). Vaikka pilliroskan kilomäärät ovat vain promilleja verrattuna muuhun muoviroskaan, määrällisesti pillejä on meressä paljon.

Pillin materiaalin vaihtaminen ei poista perimmäistä ongelmaa

Viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana Suomessa on kehitetty monia muovin korvaajia. Kotkamills on kertonut kehittäneensä muovittoman ja maatuvan kupin ja Her Majesty's Drinking Box perinteisen pillimehupakkauksen korvaajan. Pelkästään juomapilliratkaisuja on tullut markkinoille kymmeniä. Niitä on kehitetty oljesta, paperista ja jopa makaronista.

Tutkimusprofessori Harlinin mukaan kuitenkaan materiaali itsessään ei ratkaise perimmäistä ongelmaa.

– Ongelman juurisyy on tuotesuunnittelussa. Jos tuote on tarkoitettu kertakäyttöiseksi, sen koko elinkaari pitää miettiä, Harlin sanoo.

Elinkaaren päätteeksi ihmisen pitäisi myös osata laittaa roskansa roskikseen tai keräykseen. Jos kuudessa kuukaudessa maatuvan biopohjaisen pillin heittää luontoon, se on siellä kuusi kuukautta. Jos pilli päätyy linnun nokkaan, se voi olla pitkä aika, Harlin toteaa.

Eurooppa vain rikka rokassa

Meressä pyörivän muoviroskan määrässä on merkittäviä alueellisia eroja. Harlin kertoo, että Euroopan ja Pohjois-Amerikan osuus meren muovijätteestä on vain 2–3 prosenttia, vaikka alueiden osuus maailman muovinkäytöstä on yli 40 prosenttia. EU:n lisäksi myös muut maanosat olisi saatava mukaan kieltoon.

Harlin arvioi, että pilleistä yhä noin 90 prosenttia on muovisia.

– Paperipilli korvaantui muovisella hyvin nopeasti 1970–80-luvuilla. Saattaa olla, että korvaantuminen tapahtuu toiseen suuntaan yhtä nopeasti, Harlin sanoo.

Materiaali Suomesta, valmistus Euroopassa

Sitran hiilineutraali kiertotalous -teeman johtava asiantuntija Nani Pajunen pitää Sulapacin ja Stora Enson puu- ja kasvipohjaisia pillejä hyvänä esimerkkinä arkipäiväisestä teosta, jonka avulla kuluttaja voi vaikuttaa.

– Tällaisia yksittäisiä tuotteita tarvitaan pelinavaajina, hän sanoo.

Biopohjainen pilli saa myös Harlinilta kehuja suhteessa muoviseen vastineeseensa, koska sen hiilidioksidikuorma on raaka-aineiden ansiosta pienempi.

Tuotekehitysjohtaja Marcus Dehlin Stora Ensolta kertoo, että yritys on nimenomaan halunnut tehdä pillin, joka ei rasita luontoa. Päätökseen vaikutti myös kuluttajien kasvava ympäristötietoisuus.

Pilliasiakkaita ovat tällä hetkellä muun muassa Finnair , alkoholijuomayhtiö Altia ja ruokalähettipalvelu Wolt. Kuluttajat voivat ostaa pillejä tammikuussa verkkokaupoista. Sulapacin toimitusjohtaja Suvi Haimi arvioi, että hinta on kilpailukykyinen paperipillien kanssa.

– Samaa pilliä voi käyttää 24 tunnin ajan, eikä se maistu juodessa pahvilta, Haimi kuvailee.

Pillien materiaali on Suomesta. Itse pillit valmistetaan useammalla eri tehtaalla Keski-Euroopassa.

---------

Korjattu 18:20: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin Kotkamills on kertonut kehittäneensä muovittoman kupin, ei muovisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.