Ulkoministeri Haavisto: Tällä hetkellä konkreettista operaatiota al-Holin palautuksista ei ole

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että hänellä ei ole tietoa konkreettisesta operaatiosta, joka voitaisiin toteuttaa Syyrian al-Holin leirillä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että hänelle tulisi tieto, jos jokin al-Holin palautuksiin liittyvä konkreettinen operaatio olisi mahdollista toteuttaa. Tällä hetkellä sellaista ei hänen mukaansa ole.

Haavisto totesi, että julkisuudessa on noussut esille viranomaisskenaarioita palautuskysymyksen eri vaiheista. Hän kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa.

Oppositiopuolueet jättivät tänään al-Holin palautuksista välikysymyksen. Ulkoministerin mukaan mahdollisen hallituksen poliittisen linjauksen tekeminen käsitellään vastauksessa oppositiopuolueiden välikysymykseen ensi viikolla.

Hänen mukaansa edellisen pääministerin Antti Rinteen (sd.) hallituskauden aikana valtioneuvostossa käydyt keskustelut puolsivat sitä, että ulkoministeriö tekee toimintalinjauksen al-Holista.

– Olen nimennyt erityisedustajan 23.10. ja hänen mandaattinsa ja toimintalinjauksensa on esitelty valtioneuvoston jäsenille iltakoulun yhteydessä 31.10. oikeuskanslerin läsnä ollessa, hän sanoi.

Aihe on ollut kuuma poliittinen keskustelunaihe keväästä lähtien, kun selvisi, että al-Holin leirillä Syyriassa on kymmeniä suomalaisia.

Hallituspuolueista keskusta on tänään sanonut, ettei puolue hyväksy kaikkien suomalaisten palauttamista al-Holin leiriltä. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi asiasta Lännen Medialle.

Pääministeri: Hallituspuolueet keskustelevat linjauksista

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että hallituspuolueet käyvät varmasti keskenään keskustelun siitä, pitääkö al-Hol-asiasta tehdä joitain uudelleenarviointeja suhteessa aiemmin tehtyihin linjauksiin.

Marin sanoi eduskunnassa tiedotusvälineille, että hänen käsityksensä mukaan ulkoministeri Pekka Haavistolla on asiasta toimintalinja. Marin sanoi, että Haavistolla on erityisedustaja selvittämässä al-Holin leirin tilannetta ja vaihtoehtoja, joita voidaan tehdä.

Marinin käsityksen mukaan edellinen hallitus antoi iltakoulussa hiljaisen hyväksynnän tälle linjalle, eikä linjamuutoksesta ole keskusteltu.

Marinilla ei ole tiedossa, että käynnissä olisi jonkinlainen viranomaisoperaatio al-Holilla olevien lasten ja naisten tuomiseksi Suomeen.

– Sen tiedän, että ulkoministeriön erityisedustaja tätä tilannetta selvittää, nojaa omaa harkintaansa oikeuskanslerin kannanottoihin ja perkaa asiaa huolella lävitse.

Marinin mukaan Suomessa on varauduttu siihen, että jos Suomeen tulee ihmisiä, tilanne pitää ottaa hallintaan.

– Mutta mitään tietoja operaatioista, päivämääristä, henkilöistä, kuljetuksista ei minulla tässä vaiheessa ole, Marin sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö toivoi eilen Helsingin Sanomissa, että uusi hallitus tekisi selkeän poliittisen päätöksen siitä, kotiutetaanko al-Holin leirin suomalaiset.

– Viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia. Uuden hallituksen olisi hyvä saada hetken työrauha ja pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä, Niinistö viestitti lehdelle.

Oppositio jätti välikysymyksensä

Oppositiopuolueet jättivät tänään välikysymyksen al-Holista. Koko opposition muotoilemassa välikysymyksessä sanotaan, että kesäkuun lopulla hallitus linjasi pääministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla, että hallitus ei hae al-Holin leirillä olevia Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia Suomeen eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat konsulilainsäädäntöön.

– Myöhemmin lokakuussa myös ulkoministeri Haavisto vakuutti ulkoasiainvaliokunnalle, ettei ministeriö ole ryhtymässä mihinkään toimiin saattaakseen Isis-taistelijoiden perheitä Suomeen, välikysymyksessä sanotaan.

Oppositio haluaa välikysymyksessään vastauksia muun muassa siihen, onko Isis-taistelijoiden perheitä tulossa Suomeen ja milloin kotiuttamisen olisi tarkoitus tapahtua.

– Kauanko hallitus ja asianosaiset ministeriöt ovat tienneet kotiuttamissuunnitelmista? oppositio lisäksi kysyy.

Lisäksi oppositio haluaa kuulla, ovatko kaikki hallituspuolueet hyväksyneet tulkinnan, että oikeuskanslerin vastauksen nojalla ulkoministeriö voi toteuttaa lasten ja tarvittaessa aikuisten palaamiseen tähtäävän operaation ilman valtioneuvoston yleisistunnon nimenomaista päätöstä.

– Ketkä olivat paikalla hallituksen iltakoulussa ja mikä on hallituksen Haavistolle antama mandaatti toimia asiassa? oppositiopuolueet lisäksi kysyvät.

Poliisiylijohtaja: Ulkoministeriöltä ei olet tullut virka-apupyyntöä

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo tiedotteessa, että poliisihallituksen asiantuntijat ovat olleet mukana ulkoministeriön vastuulla olevassa suunnittelussa liittyen ihmisten palaamiseen al-Holin leiriltä.

Yle ja Helsingin Sanomat ovat tänään kertoneet paperista, jonka Kolehmainen olisi allekirjoittanut liittyen al-Holin leirin naisten ja lasten palauttamiseen. Paperin mukaan al-Holin leirillä olevia oli tarkoitus palauttaa Suomeen jo tällä viikolla.

Kolehmaisen mukaan kyseessä on salassa pidettävä, poliisin omaan varautumiseen liittyvä suunnitelma. Hänen mukaansa varautumissuunnittelua on tehty useamman kuukauden ajan.

Kolehmainen myös kiistää tiedotteessa edelleen, että hän olisi tietoinen ulkoministeriön suunnitelmien sisällöstä suomalaisten hakemiseksi. Poliisihallitus ei ole myöskään saanut virallista ulkoministeriön virka-apupyyntöä tai muuta pyyntöä aiheesta.

Kolehmainen kiisti myös eilen STT:lle, että hänellä olisi tietoa siitä, että palautuksille olisi tiedossa tarkka päivämäärä.

– (Perussuomalaisten puheenjohtaja) Jussi Halla-aho esitti minullekin tämän kysymyksen. Sanoin, että minulla ei ole tällaista tietoa, että joku tietty päivä olisi Suomeen tulossa, hän sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 2. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 3. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 4. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 5. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 6. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 7. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 8. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 9. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 10. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen
 11. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 12. Vain yksi vaihtuu voittavasta kokoonpanosta – tässä FC Lahden miehitys RoPSia vastaan
 13. Ilkka Koskimäki siirtyy Hämeestä Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi
 14. Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle
 15. Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.