Määräaika paukkui – Israeliin kolmannet vaalit vuoden sisään

Benjamin Netanjahun kannattajat kokoontuivat tukemaan tätä Jerusalemissa 11. joulukuuta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Israelissa ei odotetusti saatu muodostettua uutta hallitusta keskiviikkona, ja kansa joutuu suuntaamaan jälleen vaaliuurnille.

Parlamentin jäsenillä oli keskiyöhön asti aikaa löytää hallitustunnustelija, mutta määräaika tuli ja meni eikä tulosta syntynyt.

Määräajan umpeutuessa varmistui myös, että maassa järjestetään kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään. Vaalit pidetään maaliskuun alussa.

Sekä pääministeri Benjamin Netanjahu että edellinen hallitustunnustelija Benny Gantz ovat yrittäneet syyskuun vaalien jälkeen muodostaa hallitusta, mutta molemmat epäonnistuivat tehtävässä.

Gantz ja Netanjahu keskustelivat aikaisemmin myös yhteisen hallituksen muodostamisesta yhdessä entisen puolustusministeri Avigdor Libermanin oikeistonationalistisen Israel Beiteinu -puolueen kanssa. He eivät kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen ja ovat tuoreissa kommenteissaan syytelleet toisiaan.

– He (sinivalkoiset) pakottivat meille uudet vaalit, Netanjahu sanoi Likud-puolueen julkaisemalla tuoreella videolla ja uhosi, että ainut keino katkaista kehä, on voittaa tulevat vaalit isosti.

Gantz taas syytti Netanjahua siitä, että tämä olisi yrittänyt saada itselleen koskemattomuutta viitaten korruptiosyytteisiin.

– Meidän on vastustettava tätä, Gantz totesi.

Korruptiosyytteet riesana

Israelin poliittinen tilanne on ollut jumissa kuukausia. Sekä huhtikuun että syyskuun vaaleissa Netanjahun oikeistolainen Likud ja Gantzin keskustaoikeistolainen Sinivalkoinen vaaliliitto olivat hyvin tasaväkisiä, eikä tuoreiden gallupien mukaan tilanne olisi keväällä oleellisesti muuttumassa.

Toisaalta uusien vaalien odotetaan polarisoivan poliittista kenttää entisestään ja vahvistavan tyytymättömyyttä poliitikkoja kohtaan. Likudin tilannetta ei ainakaan helpota Netanjahua painavat korruptiosyytteet. Marraskuun lopulla pitkäaikaista pääministeriä vastaan nostettiin syytteet muun muassa lahjuksen vastaanottamisesta ja petoksesta.

Netanjahua syytetään esimerkiksi lähes 200 000 euron arvoisten lahjusten vastaanottamisesta sekä sääntelyn muuttamisesta israelilaista mediayhtiötä suosivaksi myönteistä julkisuutta vastaan. Netanjahu itse on kiistänyt kaiken ja kutsunut tutkintaa noitavainoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa Saimaa Brewing Company, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 4. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 5. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 6. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 7. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle
 8. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 9. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 10. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 11. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 12. Valtteri Bottas kurvasi toiseksi Britannian gp:n vapaissa harjoituksissa Silverstonen radalla
 13. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 14. Helleraja rikkoutui Lahdessa lauantaina, myös sunnuntaille luvassa aurinkoa
 15. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.