Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan 11 pörssiyhtiöllä on toimitusjohtajana nainen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Naisten johtamien suomalaisten pörssiyhtiöiden määrä on noussut uuteen ennätykseen, kertoo Keskuskauppakamarin selvitys.

Selvityksen mukaan 11 pörssiyhtiöllä on toimitusjohtajana nainen. Määrä kattaa yhdeksän prosenttia Helsingin pörssiin listatuista suomalaisista yhtiöistä. Selvitykseen kuuluu yhteensä 124 yritystä.

Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Ville Kajalan mukaan naisten nousemista yritysten johtoon edistää pääsy liiketoimintojen johtoon tai talousjohtoon, joista yleensä edetään toimitusjohtajiksi.

– Nuorten naisten osuus liiketoimintajohdossa on kasvanut selkeästi viime vuosina. Se käy ajan kanssa totta kai kantamaan hedelmää myös toimitusjohtajien osalta, Kajala sanoo.

Ennätyslukemasta huolimatta naistoimitusjohtajia on vielä suhteellisen vähän.

– Toimitusjohtajia on nyt noin yhdeksän prosenttia, kun hallituksen jäsenten osalta ollaan noin 30 prosentissa. Kyllä siihen osuuteen on vielä matkaa.

Johtoryhmissä naisjäsenten osuus notkahti

Naisjohtajien ennätysmäärästä huolimatta naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden johtoryhmissä putosi tänä vuonna 24 prosenttiin. Osuus oli ennätyssuuri vuotta aiemmin, jolloin johtoryhmissä tasan joka neljäs jäsen oli nainen. Lasku johtuu naisten osuuden selvästä vähenemisestä pienissä pörssiyhtiöissä. Naisten osuus suurten ja keskisuurten johtoryhmissä sitä vastoin kasvoi hieman.

Myös naisten osuus vuonna 2019 nimitetyistä uusien johtoryhmien jäsenistä laski viime vuodesta. Naisia on tänä vuonna ollut runsaat 24 prosenttia kaikista jäsenistä, kun vuotta aiemmin osuus oli neljä prosenttiyksikköä korkeampi.

Sekä kaikkien että uusien naisjäsenten osuuksien pudotukset johtuvat Kajalan mukaan muutoksista pienissä yhtiöissä.

– Pitäisin tätä vaihtelua yksittäisenä vuosittaisena heilahduksena. Muutokset ovat aiemminkin olleet suurimpia pienissä pörssiyhtiöissä.

Helsingin pörssissä on 22 yhtiötä, joiden johtoryhmissä ei ole lainkaan naisia. Pörssiyhtiöistä 11 on sellaisia, että niiden johtoryhmissä on naisenemmistö tai yhtä suuri määrä miehiä ja naisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.