Äänestys alkoi Britanniassa – "Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna"

Mielipidekyselyt ovat ennustaneet pääministeri Boris Johnsonin (oik.) konservatiivien voittavan ja saavan enemmistön parlamentin alahuoneeseen. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britanniassa vaalihuoneistojen ovet aukesivat aamuyhdeksältä Suomen aikaa. Ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa ratkeaa muun muassa brexit-prosessin eteneminen. Mielipidemittausten valossa näyttää siltä, että pääministeri Boris Johnsonin konservatiivit voittaisivat ja saisivat enemmistön parlamentin alahuoneeseen.

Äänestys päättyy puoliltaöin Suomen aikaa, ja ensimmäisten ovensuukyselyjen tuloksia on luvassa heti äänestyksen päätyttyä.

Vaalit järjestetään nyt joulukuussa ensimmäistä kertaa lähes sataan vuoteen. Yleensä Britanniassa äänestetään keväällä tai alkukesästä. Vaalipäivän alla onkin puhuttu paljon säästä ja sen vaikutuksesta äänestysvilkkauteen. Ennusteet ovat luvanneet tälle päivälle alle kymmenen asteen lämpötiloja, sadetta ja tuulta sekä korkeammalla maastossa myös lumisadetta.

Briteillä voi myös esiintyä vaaliväsymystä, sillä parlamenttivaalit ovat jo kolmannet neljän vuoden kuluessa. Lisäksi saman ajan sisällä on pidetty myös kesän 2016 brexit-kansanäänestys ja viime kevään EU-vaalit sekä paikallisvaalit.

Brittimediat kuitenkin raportoivat, että monien äänestyspaikkojen eteen on kertynyt aamupäivällä pitkiä jonoja eri puolilla maata.

Pääministeri Johnson kävi myös itse äänestämässä heti aamusta vaalipiirissään Lontoossa.

EU-ero tammikuun lopussa?

Pääministeri Johnson on luvannut äänestäjille hoitavansa brexitin pian pois päiväjärjestyksestä.

– Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna, Johnsonin viestitti ennen vaaleja.

Työväenpuolueen Jeremy Corbyn taas haluaa neuvotella uuden, paremman erosopimuksen EU:n kanssa ja järjestää sitten uuden kansanäänestyksen, jossa myös brexitin peruminen olisi vaihtoehto.

Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin esityksen ennenaikaisista vaaleista lokakuun lopussa sen jälkeen, kun EU olisi suostunut Britannian pyyntöön lykätä jälleen brexitiä, tällä kertaa tammikuun 2020 loppuun.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen tutkijan Timo Miettisen mukaan brexitin toteutuminen tammikuun lopussa on hyvin todennäköistä, jos konservatiivit saavat alahuoneeseen ennustetun enemmistön. Sen jälkeen alkavat kuitenkin vaikeat neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Niiden käymiseen varattu siirtymäaika päättyy näillä näkymin jo ensi vuoden lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.