Hälytysajossa ollut poliisi kolaroi risteyksessä – syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen mutta ei saanut rangaistusta

Poliisimies ajoi risteyksessä punaisia päin ja törmäsi yli sadan kilometrin tuntivauhdissa oikealta tulleeseen henkilöautoon, jossa oli kaksi ihmistä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Hälytysajossa kolarin ajanut poliisimies syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi torstaina antamassaan tuomiossa. Oikeus ei kuitenkaan määrännyt miehelle rangaistusta.

Kyse oli tapahtumista Espoossa Kehä II:lla viime vuoden helmikuussa. Poliisipartio sai kiireellisen hälytystehtävän huoltoasemalle, jonka pihassa kaksi päihtynyttä miestä oli nousemassa autoon. Partio lähti tehtävälle ääni- ja valomerkit päällä muuta liikennettä ohitellen.

Kolari sattui Kehä II:n ja Karapellontien risteyksessä. Poliisimies ajoi risteyksessä punaisia päin ja törmäsi yli sadan kilometrin tuntivauhdissa oikealta tulleeseen henkilöautoon, jossa oli kaksi ihmistä. Sen jälkeen poliisiauto ajautui vielä vastaantulevien kaistalle ja osui kuorma-autoon, jossa oli yksi ihminen.

Syyttäjän mukaan henkilöautossa olleet kaksi ihmistä saivat muun muassa useita murtumia ja kaikki kolme ajoneuvoa vaurioituivat.

Henkilöauton kuljettaja ei nähnyt poliisiautoa

Syyttäjä haki poliisimiehelle tuomiota törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjän mukaan mies ei ollut noudattanut tarpeellista erityistä varovaisuutta poiketessaan liikennesäännöistä eikä ollut sovittanut ajonopeuttaan sellaiseksi, että pystyi edelleen säilyttämään ajoneuvon hallinnan.

Poliisimies kiisti syytteen sekä syyttäjän väitteen, että auto ei olisi ollut hänen hallinnassaan. Mies kertoi työskennelleensä poliisissa yli 20 vuotta ja ajaneensa hälytysajoa lähes joka päivä ilman yhtäkään kolaria.

Mies kertoi nähneensä oikealta tulleen auton. Hänen mukaansa auto lähti kuitenkin risteyksestä liikkeelle niin hitaasti, että hän luuli kuljettajan havainneen poliisiauton. Toisen auton kuljettaja taasen kertoi, ettei ollut huomannut poliisiautoa ollenkaan.

Oikeus: Poliisi ei noudattanut tarpeellista varovaisuutta

Käräjäoikeuden mukaan jutussa oli riidatonta, että partion saama tehtävä oli kiireellisyydeltään sellainen, että hälytysajoneuvon kuljettaja sai poiketa liikennesäännöistä. Poliisilla oli siis sinänsä oikeus ylittää suurin sallittu nopeus sekä ajaa punaisia päin.

Oikeuden mukaan poliisimies ei kuitenkaan ollut noudattanut tarpeellista varovaisuutta risteysalueelle ajaessaan. Toisaalta hän oli pyrkinyt olemaan varma siitä, että muut tienkäyttäjät havaitsivat hänen ajamansa poliisiauton, oikeus sanoi.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen vain perusmuotoiseen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Se tuomitsi hänet myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan mies oli huolimattomuuttaan aiheuttanut virkatoimellaan suurempaa vahinkoa kuin tehtävän suorittamiseksi olisi ollut välttämätöntä.

Oikeuden mukaan miehen syyllisyys oli kuitenkin varsin vähäinen, kun otettiin huomioon onnettomuuden olosuhteet ja kokonaistilanne. Näin ollen oikeus katsoi, että hänet voidaan jättää tuomitsematta rangaistukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 4. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 5. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 10. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 13. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 14. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 15. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.