STTK:n Palola: Työmarkkinakiistojen sovittelujärjestelmä voisi kaivata uudistusta – "Vahvasti yhteen henkilöön keskittyvä järjestelmä ei välttämättä toimi enää"

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ehdottaa, että työmarkkinaosapuolet tarkastelisivat nykyisen sovittelujärjestelmän toimivuutta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan työmarkkinakiistojen sovittelujärjestelmän uudistamistarvetta tulisi pohtia. Valtakunnansovittelijan instituutio keskittyy yhteen henkilöön, eikä se välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Mallia voisi ottaa vaikkapa länsinaapurista.

– Ruotsissa käytössä on niin sanottu niin sanottu medlingsinstitutet, johon kuuluu useita henkilöitä. Vahvasti yhteen henkilöön keskittyvä järjestelmä ei välttämättä Suomen muuttuneissa työmarkkinaoloissa ja vaikeissa neuvotteluissa ole paras mahdollinen, hän sanoi tiedotteessa torstaina.

Palola ehdottaa, että työmarkkinaosapuolet tarkastelisivat nykyisen sovittelujärjestelmän toimivuutta ja mahdollisia uudistamistarpeita sen jälkeen, kun työmarkkinakierros on saatu päätökseen.

Piekkalalle risuja ja ruusuja

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting on kritisoinut valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa julkisesti. Postilakon aikana marraskuussa Zitting kuvaili Piekkalaa onnettomaksi ja noviisiksi eikä uskonut, että valtakunnansovittelijalla on edellytyksiä saada työmarkkinakiistassa Postin osapuolten kesken ratkaisua.

Toinen postikiistan osapuolista taas kiitteli keskiviikkona Piekkalan työtä. Palvelualojen työnantajien toimitusjohtaja Tuomas Aarto kirjoitti blogissaan, että valtakunnalla on ammattitaitoinen sovittelija ja kiitti tämän panosta postisovun aikaansaamisessa.

Aarton mukaan kaikissa tilanteissa pitää kunnioittaa valtakunnansovittelijan roolia sovitteluprosessin johtajana.

– Ainoa vaihtoehto normaalille sovitteluprosessille voi olla työriitalain mukainen sovittelulautakunta, jota on mahdollista käyttää – yleensä viimeisenä vaihtoehtona – ja ainoastaan valtakunnansovittelijan esityksestä, Aarto sanoi.

Palolan mielestä syksyn työtaistelu-uhat, epäonnistuneet sovittelut ja lakot viestivät siitä, että uusi neuvottelukulttuuri ei toimi. Keskusjärjestöt eivät enää neuvottele palkoista ja työsuhteen ehdoista, joten jokainen liitto asettaa itse omat tavoitteensa ja määrittää keinot niiden saavuttamiseksi.

– Tämä tuntuu tulleen työnantajille yllätyksenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 5. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 10. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 13. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 14. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 15. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.