Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Lihatalo Pouttu laajentaa tuotevalikoimaansa erilaisiin lihattomiin tuotteisiin. LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN

STT

Lihatalo Pouttu valittaa hallinto-oikeuteen kasviliha-sanaa koskevassa riidassa, yhtiö kertoo. Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta kielsi marraskuussa liha-sanan käytön täysin kasvisperäisten tuotteiden nimissä. Keskiviikkona lautakunta hylkäsi Poutun oikaisuvaatimuksen asiassa.

– Tässä kävi nyt näin. Mutta mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Olemme edelleen tekemässä Poutun historian suurinta lanseerausta ja katsomme tämän pelin loppuun saakka, Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell kommentoi tiedotteessa.

Pouttu toi markkinoille Muu Burgerpihvi -nimellä kulkevan tuotteen syyskuun lopulla, ja Muu Kasvislihapullat tulivat markkinoille lokakuussa. Tämän jälkeen niistä kanneltiin.

Karellin mukaan päätös asettaa Poutun epäreiluun asemaan ulkomaisiin kilpailijoihin nähden. Toimitusjohtaja mainitsee, että Suomeen on tulossa myyntiin Next Level Meatin valmistama kasviperäinen Next Level Burger. Tänä vuonna kauppojen hyllyille on ilmestynyt myös niin ikään vegaaninen Beyond Meatin Beyond Burger -tuote.

– Käänsimme kasviliha-sanan englannista siksi, että kasviproteiini on hyvin tekninen termi, ja lihankorvike taas kuulostaa pula-ajan tuotokselta. Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan, jos kaikki muutkin alkaisivat käyttää sitä, Karell sanoo.

Lautakunta: Kasviliha ei ole vakiintunut

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta kuitenkin linjasi eilisessä päätöksessään, että kasviliha-sanan käyttö ei ole vakiintunut. Elintarvikelainsäädäntö puolestaan velvoittaa, että elintarvikkeista annettavat tiedot ovat oikeita ja helposti ymmärrettäviä, eivätkä johda kuluttajaa harhaan.

– Elintarvikelainsäädännön vastaisia ilmaisuja ovat viittaukset eläimeen tai ruhonosaan, esimerkiksi ”kasvisfilee”, ”kasviskinkku” tai ”vegaaniset fileepihvit”, ”naudan sisäfileepihvi, vege” ja ”kasvispaisti”. Näin "kasviliha" on vastaavasti elintarvikelain vastainen ilmaisu, lautakunta katsoo päätöksessään.

"Merkittävät kustannukset"

Suomen Kuvalehti uutisoi eilen, että Poutun käyttämästä termistöstä valitti Ruokavirastolle toinen lihatalo, Atria . Ruokavirasto puolestaan välitti valvontapyynnön alueelliselle viranomaiselle.

Pouttu kertoo nimenneensä tuotteet uudelleen siten, että kasviperäisyys välittyy nimestä selvemmin. Muutokset tehdään pakkauksiin alkuvuodesta, ja markkinoinnissa vanhojen nimien käyttö on jo lopetettu.

– Muutoksesta koituu Poutulle erittäin merkittävät kustannukset, Karell toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.