Voittoisa Johnson lupaa Britannian eroavan EU:sta tammikuun loppuun mennessä – sää viivästyttää Britannian viimeisen parlamenttipaikan varmistumista

BBC:n teettämän ovensuukyselyn mukaan konservatiivit olisivat saamassa 368 edustajaa, mikä on 50 enemmän kuin vuoden 2017 vaaleissa LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian vaalit voittanut pääministeri Boris Johnson lupaa konservatiivien toteuttavan brexitin tammikuun loppuun mennessä. Lontoossa voitonpuheensa pitäneen Johnsonin mukaan asiassa ei ole enää mitään jossiteltavaa. Kurjat uhkaukset uudesta brexit-kansanäänestyksestä on nyt torjuttu, Johnson iloitsi.

Konservatiiveja ensimmäistä kertaa äänestäneille työväenpuolueen kannattajille hän viestitti olevansa nöyrä ja vakuutti, ettei aio pitää heidän tukensa jatkumista itsestäänselvyytenä.

Britanniassa on laskettu äänet jo 649 vaalipiirissä 650:stä. Ääntenlaskennan perusteella konservatiivit ovat saamassa paikoista enemmistön.

Lopullista kokonaistulosta joudutaan kuitenkin odottamaan vielä jonkin aikaa, sillä huono sää on viivästyttänyt laskentaa St Ivesin vaalipiirissä Cornwallin rannikolla.

Paikallisten mediatietojen mukaan ääniä ei saatu toimitettua ajoissa saarilta laskentapaikalle. Laskenta pyritään saamaan jatkumaan puoli viiden maissa Suomen aikaa.

St Ivesin parlamenttipaikka oli ennen vaaleja konservatiivien hallussa, mutta sen arvioitiin olevan vaarassa siirtyä liberaalidemokraateille.

Sturgeon: "Skotlanti ei halua Johnsonin hallintoa"

Skotlannin kansallispuolue sai Britannian parlamenttivaaleissa jopa kolmetoista paikkaa enemmän kuin edellisissä vaaleissa, kertoo BBC. Puolue on saanut 48 paikkaa Skotlannissa tarjolla olleista 59:stä.

BBC:n mukaan puolueen johtaja ja Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on luvannut pyytää lupaa uuden itsenäistymiskansanäänestyksen pitämiseksi.

Sturgeonin mukaan Skotlannin pitäisi voida päättää omasta tulevaisuudestaan, kertoo BBC. Hänen mukaansa Skotlanti on antanut selvän viestin siitä, ettei se halua Johnsonin hallintoa eikä lähteä EU:sta.

Liberaalidemokraattien johtaja menetti paikkansa, väistyy puolueen johdosta

Britannian liberaalidemokraattien johtaja Jo Swinson jättää puolueensa puheenjohtajan paikan. Swinson putosi eilisissä vaaleissa parlamentista. Hän kärsi vaalipiirissään Skotlannissa niukan 149 äänen tappion Skotlannin kansallispuolueen SNP:n ehdokkaalle.

Liberaalidemokraattien sääntöjen mukaan puolueen puheenjohtajan tulee olla myös alahuoneen jäsen. Uusi puheenjohtaja valitaan ensi vuonna.

Brexitiä vastustavat liberaalidemokraatit ovat saamassa alahuoneeseen 11 edustajaa, eli yhden vähemmän kuin edellisissä vuoden 2017 vaaleissa.

Corbyn sanoi väistyvänsä työväenpuolueen johdosta

Työväenpuolueen ahdinkoon alettiin heti hakea syitä ja syyllisiä. Toiset asettuivat tukemaan puoluetta johtavaa Jeremy Corbynia, mutta osa antoi hänelle kyytiä.

Corbyn itse myönsi puheessaan vaaliyön olleen suuri pettymys.

– En johda puoluetta enää minkään tulevan parlamenttivaalikampanjan aikana, Corbyn sanoi, mutta ei kuitenkaan jättänyt tehtäväänsä saman tien, niin kuin esimerkiksi labour-poliitikko Nathan Yeowell ehdotti. Myös työväenpuolueen entinen sisäministeri Alan Johnson kritisoi Corbynia kovin sanoin.

– Tiesimme, että hän on kykenemätön johtamaan. Hän on hyödytön.

BBC:n mukaan Corbyn syytti brexitiä puolueensa häviöstä ja sanoi, että hänen vaaliohjelmansa oli suosittu. Brexitiä syytti myös työväenpuolueen poliitikko, Corbynin tukija John McDonnell.

McDonnell sanoi Sky Newsin haastattelussa kansalaisten kapinoivan pitkittynyttä EU-eroprosessia vastaan.

– Näyttää siltä, että brexit dominoi. Suurelta osin kyse oli brexit-väsymyksestä. Ihmiset vain haluavat sen olevan ohi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 11. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 12. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 13. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 14. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 15. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.