Poliisiylijohtajan kommentit al-Holin suomalaisten kotiutussuunnitelmista hämmensivät – Ministerit vaitonaisia

Poliisiylijohtajan Seppo Kolehmaisen kommentit al-Holin suomalaisten kotiutussuunnitelmista ovat herättäneet hämmennystä. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Poliisin toiminnasta vastaava sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kieltäytyi perjantaina vastaamasta STT:lle hämmennystä herättäneisiin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kommentteihin al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamissuunnitelmista.

Kolehmainen vahvisti torstaina Ylelle, että Syyrian al-Holin leirin suomalaisten palautukset suunniteltiin tälle viikolle. Hän kuitenkin kiistää, että hänellä olisi tarkkaa tietoa siitä, minä päivänä leiriläisiä olisi ollut tulossa tai suunniteltu tulevaksi.

– Kun minulta kysyttiin päivää, niin en siihenkään valehdellut. Suunnitellun viikon tiesin, mutta en tarkkaa päivää, Kolehmainen sanoi Ylelle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa tiistaina, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa jo tällä viikolla kotiin kaikki lähtöhalukkaat leirillä olevat suomalaiset. Kolehmainen kommentoi tiistaina Halla-ahon väitettä Ylelle ja STT:lle sanomalla, että "minulla ei ole tällaista tietoa, että joku tietty päivä olisi Suomeen tulossa. Minä en tiedä asiasta mitään."

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tyytyi perjantaina toteamaan toimittajille, ettei voi kommentoida poliisiylijohtajan dokumentteja. Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) taas sanoi kuulevansa asiasta ensimmäistä kertaa toimittajilta.

Kulmuni pyysi kyselyään anteeksi

Kulmuni joutui perjantaina selittämään toimittajille pahennusta aiheuttanutta sosiaalisen median kyselyään al-Holin leiriläisten tuomisesta Suomeen. Kulmuni kysyi Instagram-tarinassaan, mitä mieltä ihmiset ovat, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda Suomeen vain lapset vai lapset ja äidit.

Pian kyselyn julkaisun jälkeen Kulmuni poisti sen ja kertoi Twitterissä tavan olleen epäonnistunut. Perjantaina hän pyysi kyselyä myös Twitterissä anteeksi.

– Minusta olisi hyvä selvittää sitä oikeusperustaa, jolla tarvittaessa voidaan tuoda lapset Suomeen ilman, että äitejä tarvitsee Suomeen tuoda. Halusin käydä tästä monimutkaisesta ja vaikeasta asiasta sosiaalisessa mediassa keskustelua. Se epäonnistui, ja sitä kyselyä pyysin anteeksi, Kulmuni sanoi myöhemmin eduskunnassa.

Kulmuni ei kertonut, oliko kysely ministerin oma idea.

– Olen tehnyt monenlaisia Instagram-kyselyitä ja sosiaalisessa mediassa koettanut olla aktiivinen. Se on tärkeä väylä käydä myös sosiaalisessa mediassa keskustelua, mutta sen luonne täytyy aina muistaa, ja tästä monimutkaisesta aiheesta tekemäni kysely oli epäonnistunut, ja sitä pyysin anteeksi. Minä kannan totta kai vastuun.

Hän ei myöskään kertonut, oliko käynyt etukäteen keskustelua siitä, onko tällainen sosiaalisen median äänestys aiheesta hyvä idea.

– Kuten totesin, kysely oli epäonnistunut, ja olen pyytänyt sitä anteeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 9. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 14. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 15. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.