Poliisiylijohtajan kommentit al-Holin suomalaisten kotiutussuunnitelmista hämmensivät – Ministerit vaitonaisia

Poliisiylijohtajan Seppo Kolehmaisen kommentit al-Holin suomalaisten kotiutussuunnitelmista ovat herättäneet hämmennystä. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Poliisin toiminnasta vastaava sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kieltäytyi perjantaina vastaamasta STT:lle hämmennystä herättäneisiin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kommentteihin al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamissuunnitelmista.

Kolehmainen vahvisti torstaina Ylelle, että Syyrian al-Holin leirin suomalaisten palautukset suunniteltiin tälle viikolle. Hän kuitenkin kiistää, että hänellä olisi tarkkaa tietoa siitä, minä päivänä leiriläisiä olisi ollut tulossa tai suunniteltu tulevaksi.

– Kun minulta kysyttiin päivää, niin en siihenkään valehdellut. Suunnitellun viikon tiesin, mutta en tarkkaa päivää, Kolehmainen sanoi Ylelle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa tiistaina, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa jo tällä viikolla kotiin kaikki lähtöhalukkaat leirillä olevat suomalaiset. Kolehmainen kommentoi tiistaina Halla-ahon väitettä Ylelle ja STT:lle sanomalla, että "minulla ei ole tällaista tietoa, että joku tietty päivä olisi Suomeen tulossa. Minä en tiedä asiasta mitään."

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tyytyi perjantaina toteamaan toimittajille, ettei voi kommentoida poliisiylijohtajan dokumentteja. Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) taas sanoi kuulevansa asiasta ensimmäistä kertaa toimittajilta.

Kulmuni pyysi kyselyään anteeksi

Kulmuni joutui perjantaina selittämään toimittajille pahennusta aiheuttanutta sosiaalisen median kyselyään al-Holin leiriläisten tuomisesta Suomeen. Kulmuni kysyi Instagram-tarinassaan, mitä mieltä ihmiset ovat, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda Suomeen vain lapset vai lapset ja äidit.

Pian kyselyn julkaisun jälkeen Kulmuni poisti sen ja kertoi Twitterissä tavan olleen epäonnistunut. Perjantaina hän pyysi kyselyä myös Twitterissä anteeksi.

– Minusta olisi hyvä selvittää sitä oikeusperustaa, jolla tarvittaessa voidaan tuoda lapset Suomeen ilman, että äitejä tarvitsee Suomeen tuoda. Halusin käydä tästä monimutkaisesta ja vaikeasta asiasta sosiaalisessa mediassa keskustelua. Se epäonnistui, ja sitä kyselyä pyysin anteeksi, Kulmuni sanoi myöhemmin eduskunnassa.

Kulmuni ei kertonut, oliko kysely ministerin oma idea.

– Olen tehnyt monenlaisia Instagram-kyselyitä ja sosiaalisessa mediassa koettanut olla aktiivinen. Se on tärkeä väylä käydä myös sosiaalisessa mediassa keskustelua, mutta sen luonne täytyy aina muistaa, ja tästä monimutkaisesta aiheesta tekemäni kysely oli epäonnistunut, ja sitä pyysin anteeksi. Minä kannan totta kai vastuun.

Hän ei myöskään kertonut, oliko käynyt etukäteen keskustelua siitä, onko tällainen sosiaalisen median äänestys aiheesta hyvä idea.

– Kuten totesin, kysely oli epäonnistunut, ja olen pyytänyt sitä anteeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisystävykset jättivät työnsä ja perustivat uudenlaisen ikäihmisten ystäväpalvelu Gubben – nyt yritys toimii koko Suomessa ja ehkäisee vanhusten ja nuorten syrjäytymistä
 2. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 3. Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"
 4. Maastoa paloi noin hehtaarin verran Hollolan Herralassa
 5. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 6. Lahdessa on tarjolla kesäteatteria tänä kesänä – näytelmän pääosassa hauskuuttaa monien tuntema Sipi Pelle
 7. Pohjalaisfirma jatkaa perinteistä jääkairojen valmistusta Heinolassa, edellinen valmistaja Konsaku on hakeutunut konkurssiin – "Jääkairoista tuli rahanreikä"
 8. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 9. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 10. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 11. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 12. Lukijalta: Itsekkyys ja tekopyhyys rehottivat Lahden urheilukisoissa
 13. Lahti on mukana Itämeripäivän juhlinnassa
 14. Avoimet puutarhat keräsi 70 000 vierailijaa – virtuaaliesittelyt nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti
 15. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.