Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Sopimuksen mukaan Yhdysvallat poistaa vaiheittain kiinalaisille tuotteille asettamiaan tullimaksuja, Kiinan apulaiskauppaministeri Wang Shouwen kertoi tiedotustilaisuudessa Pekingissä. Osana sopimusta Kiina lisää tuontiaan Yhdysvalloista. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvallat ja Kiina ovat päässeet sopuun niin sanotusta ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksesta, kertoo Kiinan apulaiskauppaministeri Wang Shouwen. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vahvistanut asian Twitterissä.

Yhdysvaltojen ja Kiinan pitää vielä virallisesti allekirjoittaa sopimus, josta maiden neuvottelijat ovat päässeet alustavaan sopuun.

Sopimuksen mukaan Yhdysvallat poistaa vaiheittain kiinalaisille tuotteille asettamiaan tullimaksuja, Wang kertoi tiedotustilaisuudessa Pekingissä.

Osana sopimusta Kiina lisää tuontiaan Yhdysvalloista. Trumpin mukaan Kiina on sitoutunut tekemään "massiivisia" hankintoja muun muassa maataloustuotteiden osalta. Wang ei kertonut tarkempia tietoja maataloustuotteiden ostoista.

Yhdysvaltojen sunnuntaille kaavailemat tullimaksujen korotukset peruuntuvat kauppaneuvotteluissa saavutetun sovun ansiosta. Myös Kiina peruu omat vastatoimensa.

Trumpin mukaan nykyiset 25 prosentin tullimaksut pysyvät toistaiseksi voimassa 250 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Kiinasta. Sen sijaan Yhdysvaltojen asettamat 15 prosentin tuontitullit puolittuvat 7,5 prosenttiin. Matalammat tullimaksut koskevat noin 120 miljardin dollarin arvoista tuontia Kiinasta.

Trump: "Mahtava sopimus kaikille"

Wangin mukaan sopimukseen sisältyy myös aineettomien oikeuksien suojan vahvistaminen sekä Kiinassa toimivien ulkomaisten yritysten oikeuksien turvaaminen ja markkinoille pääsyn laajentaminen.

– Tämä on mahtava sopimus kaikille. Kiitos! Trump tviittasi.

Trumpin mukaan neuvottelut toisen vaiheen kauppasopimuksesta alkavat heti.

Yhdysvallat ja Kiina kertoivat jo lokakuussa läpimurrosta kauppaneuvotteluissa, mutta sittemmin maat ovat hioneet sopimuksen yksityiskohtia. Ajoittain nokittelu on käynyt kiivaanakin, kun osapuolet ovat yrittäneet painostaa toisiaan myönnytyksiin.

Lähteenä myös AFP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.