Saamelaiskäräjät esittää valtiolle Tenojoen kritisoidun kalastussopimuksen irtisanomista

Suomen ja Norjan hyväksymä Tenon kalastussopimus on ollut voimassa vuodesta 2017 lähtien. LEHTIKUVA / Tarmo Lehtosalo

STT

Saamelaiskäräjät on esittänyt Suomen valtiolle Tenojokea koskevan kalastussopimuksen irtisanomista sekä uuden sopimuksen neuvottelemiseen tähtäävän prosessin aloittamista.

Käräjien mukaan voimassa oleva sopimus rajoittaa saamelaisten perinteisin pyyntitavoin harjoittamaa kalastusta, mikä vahingoittaa kalastusperinteen siirtymistä seuraaville sukupolville.

Lohenpyynti on tärkeä osa Tenon alueen saamelaisten taloutta. Siihen liittyy myös paljon kielellisiä ja kulttuurisia arvoja, käräjät perustelee esityksessään. Kalastuksen väheneminen uhkaa rajoittaa esimerkiksi saamen kielen käyttöä luonnollisessa ympäristössään ja siten köyhdyttää saamen kieltä.

– Saamelaiskäräjät katsoo, että sopimus kalastuksesta Tenon vesistössä on neuvoteltava uudelleen saamelaisten oikeuksien sekä saamelaisten perinteisten elinkeinojen harjoittamisedellytysten turvaamiseksi, käräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio sanoo tiedotteessa.

Saamelaiskäräjien mukaan kalastussopimus myös heikentää alueelta pois muuttaneiden yhteyttä omaan yhteisöön ja kulttuuriin, sillä se rajoittaa heidän oikeuttaan perinteiseen kalastukseen.

Saamelaiskäräjät antoi esityksen asiasta maa- ja metsätalousministeriölle torstaina.

Oikeus linjasi kalastusoikeuksista keväällä

Suomen ja Norjan hyväksymä Tenon kalastussopimus on ollut voimassa vuodesta 2017 lähtien. Saamelaisten ohella sopimusta ovat kritisoineet alueen yrittäjät, matkailijat ja kesäasukkaat.

Saamelaisten kalastusoikeuksia Pohjois-Lapin vesistöissä on käsitelty tänä vuonna myös oikeudessa. Lapin käräjäoikeus tunnusti maaliskuussa oikeuden kalastaa ilman lupaa omassa kotijoessaan viiden saamelaisen perusoikeudeksi.

Oikeus otti kantaa kalastustapauksiin Utsjoessa ja Vetsijoessa. Ne tapahtuivat ilman Metsähallituksen myöntämää kalastuslupaa tai sallitun kalastuskauden ulkopuolella. Korkein oikeus myönsi syyttäjälle tapauksista valitusluvan syyskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.