Madridin ilmastokokouksen neuvottelut jatkuvat yhä

Madridin ilmastokokouksen neuvottelut ovat venyneet. Lehtikuva/AFP

STT

YK:n ilmastokokouksen neuvottelut Madridissa venyivät lauantaille, mutta kokouksen lopputulos näyttäisi jäävän kauaksi siitä, mitä ilmastoaktivistit ovat peräänkuuluttaneet. Aamuyhdeksän aikaan pidettiin puheenjohtajien tilannekatsaus, jossa ensimmäistä kertaa esitettiin teksti, johon kaikki neuvottelujen osiot oli koottu yhteen.

Kokouspaikalla neuvotteluja seuranneen ympäristöjärjestö WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahusen mielestä nykyistä päätöslauselmaa on mahdotonta hyväksyä.

– Ehdotus sivuuttaa täysin kansalaisten ilmastohuolen ja tieteen viestin siitä, missä tilanteessa ollaan. Viittaukset ilmastotoimien kunnianhimon tason nostoon ovat ennätyksellisen heikot. Kahden viikon ajan maat ovat täällä toistaneet yksi toisensa perään, kuinka kaikkien pitää tehdä enemmän ja nopeammin. Mutta kun siihen pitäisi sitoutua, alkaa valtioiden jarruttelu, hän kommentoi tiedotteessa.

Rahusen mielestä puheenjohtajan tulisi tehdä uusi ehdotus, joka sisältää vahvan ja selkeän viestin ilmastotavoitteiden korottamisesta tieteen vaatimalle tasolle hyvissä ajoin ennen ensi vuoden Glasgow’n ilmastokokousta.

Ilmastokokouksen oli tarkoitus päättyä jo perjantai-iltana.

Kiistakysymyksinä muun muassa päästövähennysten laskutapa

Madridissa on ollut tarkoitus sopia Pariisin ilmastosopimuksen vielä auki olevista asioista. Neuvotteluissa ovat olleet vastakkain etenkin maat, jotka eivät halua kiristää päästötavoitteitaan enempää lähiaikoina, ja maat, jotka vaativat kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita.

Neuvotteluissa erimielisyyttä on esimerkiksi päästövähennysten laskutavasta, josta ainakin Brasilia on ollut EU:n kanssa eri linjoilla.

Ruotsin ympäristö- ja ilmastoministeri Isabella Lövin ei lauantaiaamuna ollut toiveikas.

– Tilanne ei näytä ratkenneen yön aikana, ja nyt odotamme päivitystä chileläiseltä puheenjohtajistolta, Lövin muun muassa sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Yksi kysymys myös on, pystyvätkö maat löytämään yhteisymmärryksen ilmastotavoitteiden nostamisesta, jotta Pariisin sopimuksen päämäärä voidaan saavuttaa. Vielä myöhään eilisiltana maat tappelivat muotoiluista, TT kertoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.