Uuden-Seelannin tulivuorenpurkauksen kuolonuhreja etsittiin vedestä

Ruumiiden noutaminen White Islandilta on vaarallista puuhaa. Lehtikuva/AFP

STT

Uudessa-Seelannissa sukeltajat ovat etsineet kahta ruumista merestä läheltä White Island -saarta, jossa purkautui tulivuori maanantaina. Ruumiiden paikantamisessa käytetään apuna myös ilmakuvaa.

Poliisin mukaan sukellusolosuhteet ovat "ainutlaatuisia ja haastavia", sillä näkyvyys vedessä on nollasta kahteen metriin.

Perjantaina Uuden-Seelannin erikoisjoukot saivat kuljetettua kuusi ruumista pois saarelta. Operaatio oli vaarallinen, sillä tulivuoren on arveltu purkautuvan lähipäivinä uudelleen.

Tulivuori purkautui maanantaina, jolloin saarella oli lähes 50 ihmistä. BBC:n mukaan tähän mennessä 15 ihmisen on vahvistettu kuolleen. Parikymmentä ihmistä on tehohoidossa.

Saarta tarkkailevien tutkijoiden mukaan uuden purkauksen mahdollisuus viikonlopun aikana on vähenemässä, mutta riski on yhä olemassa.

– Uusien laskelmien mukaan on olemassa 35–50 prosentin riski uudelle purkaukselle, tulivuorenpurkauksen riskejä arvioiva tutkija Natalia Deligne sanoo.

Ensimmäinen uhri on tunnistettu

Lauantaina poliisi tunnisti ensimmäisen uhrin, joka oli 21-vuotias australialainen nainen. Hän oli vieraillut saarella isänsä ja isosiskonsa kanssa.

Kuolemansyytutkijat yrittävät tunnistaa perjantaina saarelta tuotujen uhrien ruumiit Aucklandissa, kirjoittaa australialainen ABC News. Poliisi kerää mahdollisista uhreista tietoa, jota verrataan ruumiinavausten tuloksiin.

– Tämä on pitkä ja monimutkainen prosessi, ja yritämme palauttaa läheiset mahdollisimman pian perheilleen, poliisin edustaja John Tims sanoi BBC:n mukaan.

Pääministeri kehottaa viettämään hiljaisen minuutin uhrien kunniaksi

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on kehottanut viettämään hiljaisen minuutin maanantaina kello 14.11 paikallista aikaa tulivuorenpurkauksen uhrien kunnioittamiseksi.

– Yhdessä voimme ilmaista suruamme kuolleiden ja loukkaantuneiden puolesta ja osoittaa tukeamme heidän surevia perheitään ja ystäviään kohtaan, Ardern sanoi.

Hiljaisen minuutin on tarkoitus alkaa tasan viikko tulivuorenpurkauksen alkamisen jälkeen.

Useimmat saarella olleet ihmiset olivat turisteja Australiasta, Yhdysvalloista, Britanniasta, Kiinasta, Saksasta, Malesiasta ja Uudesta-Seelannista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.