Intiassa osoitetaan mieltä muslimivastaiseksi koetun lain vuoksi – kuusi ihmistä kuollut

Delhissä noin sata ihmistä on loukkaantunut mielenosoitusten yhteydessä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Intian pääkaupungissa Delhissä on osoitettu eilen ja tänään mieltä uuden kansalaisuuslain vuoksi. Eilisten mielenosoitusten yhteydessä poliisi käytti myös kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Delhissä noin sata ihmistä on loukkaantunut mielenosoitusten yhteydessä.

Mielenosoituksia on ollut myös maan luoteisosissa, missä kuusi ihmistä on kuollut levottomuuksissa. Etniset jännitteet ovat kyteneet jo pitkään tässä osassa maata. Luoteis-Intiassa mielenosoittajat ovat pääosin hinduja. Monet paikalliset jopa vastustavat kansalaisuuden antamista muille kuin muslimeille, sillä he pelkäävät bengalia puhuvien hindujen uhkaavan kulttuuriaan.

Mielenosoittajien vastustama laki nopeuttaa kansalaisuuden saamista kolmesta naapurimaasta tuleville siirtolaisille, mutta ei muslimeille. Lain on koettu olevan osa pääministeri Narendra Modin hindunationalistista agendaa 200 miljoonan intialaisen muslimin marginalisoimiseksi.

Modi itse on vakuutellut, ettei ole muslimivastainen, mutta hänen mukaansa laki on kuitenkin "tuhatprosenttisesti oikein". Hänen mukaansa naapurimaiden muslimeita ei ole sisällytetty lakiin, sillä he eivät tarvitse Intian suojelua.

Laki koskee Afganistania, Bangladeshia ja Pakistania.

"Fasistien käyttämä ase, jolla luodaan polarisaatiota"

Intian kongressin entinen oppositiojohtaja Rahul Gandhi sanoi maanantaina Twitterissä, että sekä uusi laki että esitetty maanlaajuinen rekisteri ovat "fasistien käyttämiä aseita, joilla yritetään polarisoida Intiaa". BBC:n mukaan Gandhin mainitsema rekisteri on lista ihmisistä, jotka voivat todistaa tulleensa maahan ennen Bangladeshin itsenäistymistä vuonna 1971.

Sunnuntai-iltana poliisit käyttivät Delhissä mieltään osoittavia opiskelijoita vastaan pamppuja ja kyynelkaasua. Tämän jälkeen poliisi teki iskun paikalliseen yliopistoon. Sunnuntaina oli mielenosoituksia myös esimerkiksi Mumbaissa ja Aligarhissa.

Viranomaiset ovat katkaisseet internetin Uttar Pradeshin osavaltion pohjoisosassa Aligarhissa järjestettyjen mielenosoitusten jälkeen. Aligarhissa on suuri yliopisto ja paljon muslimiväestöä.

Maanantaina mielenosoituksia järjestettiin Delhin lisäksi muun muassa Bangaloressa ja Lucknow'ssa.

Lucknow'n mielenosoituksiin osallistui Times of Indian mukaan satoja opiskelijoita. Opiskelijat ovat heittäneet poliisia kivillä. Suurin osa mielenosoituksiin osallistuneista on ollut uutistoimisto AFP:n mukaan muslimeita.

Esimerkiksi Varanasissa sijaitsevassa Banaras Hindu -yliopistossa vihaiset mielenosoittajat ovat Times of Indian mukaan vaatineet, että hallitus ryhtyy toimiin poliisin harjoittaman "huliganismin" vuoksi.

– Kurinpalautus on liian pieni sana kuvaamaan sitä, mitä Jamiassa eilen tapahtui. Tämä on selkeää huliganismia. Ympäri sosiaalista mediaa on videoita, joissa poliisit rikkovat pyöriä ja hakkaavat opiskelijoita. Hallituksen on selvitettävä vastuuvelvollisuus tässä asiassa, Banaras Hindu -yliopiston tohtoriopiskelija sanoi lehdelle.

Lehden haastattelema opiskelija viittaa sunnuntain tapahtumiin, joissa poliisi käytti kyynelkaasua Delhissä sijaitsevan Jamia Millia Islamia -yliopiston kirjastossa. Mielenosoittajat ovat vaatineet, että kyynelkaasun käytöstä sisätiloissa ja poliisin menosta yliopistokampukselle ilman lupaa aloitettaisiin tutkinta.

YK: Lisäyksillä syrjivä vaikutus kansalaisuuden saamiseen

Pääministeri Modisyytti kongressin pääoppositiopuoluetta ja sen liittolaisia siitä, että he ovat lietsoneet tapahtumia. Hänen mukaansa väkivaltaisuuksien taustalla olevat osapuolet voi tunnistaa heidän vaatteistaan. Tämän kommentin on tulkittu viittaavan muslimeihin.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto (OHCHR) ilmaisi viime viikolla huolensa siitä, että uusi kansalaislaki vaikuttaa sabotoivan maan perustuslakiin kirjoitettua sitoumusta siitä, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia lain edessä.

OHCHR:n edustajan Jeremy Laurencen mukaan näillä lisäyksillä kansalaisuuslakiin on syrjivä vaikutus siihen, miten ihmiset voivat saada kansalaisuuden, vaikka Intian laajemmat kansalaistamislait pysyvätkin voimassa.

Laurence lisäsi myös, että Intia hyväksyi viime joulukuussa YK:n laatiman maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen liittyvän GCM-sopimuksen. Sopimus velvoittaa, että sen allekirjoittaneet maat takaavat, että kaikki maahanmuuttoa ja siirtolaisuutta hallinnoivat toimet perustuvat ihmisoikeuksiin.

Myös Yhdysvallat ja EU ovat ilmaisseet huolensa uudesta laista.

Ihmisoikeusjärjestöt ja ainakin yksi muslimipuolue (Indian Union Muslim League) ovat haastamassa lakia maan korkeimmassa oikeudessa. Heidän mielestään lakiuudistus on perustuslain vastainen.

Ruotsalaisen Uppsalan yliopiston professori Ashok Swain kertoi AFP:lle, että mielenosoitusten laajuus on tullut yllätyksenä Modin hallinnolle, joka painii talouden merkittävän hidastumisen kanssa.

– Mielenosoitukset saavat kansainvälistä huomiota ja leviävät myös maan muihin osiin. Tämä lisää varmasti painetta hallinnolle, kun talous on epäonnistunut, Swain kertoi uutistoimistolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.