Viron presidentti kertoo pyytäneensä sisäministerin vaihtoa – sanoo maan hallituksen olevan uhka Viron turvallisuudelle

Oikeistopopulistisen Ekre-puolueen puheenjohtaja Mart Helme. Arkistokuva. LEHTIKUVA / RAUL MEE

STT

Virossa sisäministeri Mart Helmen lausunnot Suomen pääministeri Sanna Marinista (sd.) aiheuttivat runsaasti poliittista kuohuntaa maanantaina.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid pyysi anteeksi presidentti Sauli Niinistöltä Helmen lausuntoja Marinista. Lisäksi Kaljulaid antoi Postimees-lehdelle haastattelun, jossa kertoi tiedustelleensa pääministeri Jüri Ratakselta, voisiko sisäministerin vaihtaa. Kaljulaidin mukaan hallitus on uhka maan perustuslailliselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Kaljulaidin mukaan Ratas vastasi hänelle, että asia ei ole tärkeä. Helmen oikeistopopulistinen Ekre-puolue on Rataksen keskustapuolueen hallituskumppani.

– Kuluneen kuukauden aikana sisäministeri on jo kahdesti sekaantunut Viron ulkopolitiikkaan ja pyrkinyt muokkaamaan sitä. Puhuin tänä aamuna presidentti Niinistön kanssa ja pyysin häntä välittämään henkilökohtaisen anteeksipyyntöni Sanna Marinille. Kerroin myös, miten häpeissäni olen kaikesta tästä, Kaljulaid perusteli pyyntöään Postimeehelle.

– Pienen maan selviytyminen, etenkin geopoliittisesti aktiivisella alueella, riippuu hyvin paljon siitä, miten paljon kumppaneita ja ystäviä meillä on, hän lisäsi.

Mariniin liittyvien kommenttien lisäksi Kaljulaid viittasi Helmen viime kuussa kohauttaneisiin kommentteihin, jossa tämä kertoi Viron laativan "b-suunnitelmaa Naton ongelmien varalle" ja Suomen olevan osa suunnitelmia. Viron hallinto kiisti myöhemmin asian.

Helme pahoitteli lausuntoaan ja syytti mediaa

Helme kyseenalaisti sunnuntaina radiohaastattelussa Marinin ja hallituksen pätevyyden. Hän muun muassa sanoi, että myyjätytöstä on tullut pääministeri. Marin on kertonut työskennelleensä nuoruudessaan tavaratalossa myyjänä.

Haastattelussa Helme otti esille myös yli sadan vuoden takaiset tapahtumat Suomessa. Hänen mukaansa nyt voidaan itse asiassa jossain määrin nähdä punaisten historiallinen kosto valkoisille viitaten Suomen sisällissotaan.

Helme pyysi myös itse anteeksi kommenttejaan maanantaina, väittäen, että media oli tulkinnut niitä väärin.

– Se yksi lause, jonka te olette tulkinneet halveksuvaksi, on minun tulkintani mukaan tunnustusta antava. Se on sillä tavalla myönteinen, että yhteiskunnan alemmaltakin tasolta on mahdollista päästä työnteolla politiikan huipulle, Helme sanoi Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan.

Hieman ennen anteeksipyyntöään Helme kertoi Delfi-lehden mukaan, ettei aio pyytää lausuntoaan anteeksi ja varoitti Viron hallituksen "todennäköisesti hajoavan". Tavattuaan hallituksen muut edustajat hän kuitenkin totesi, että "tilanne ei ole niin paha".

Marin: "Ilman duunareita Suomi ei selviäisi"

Pääministeri Marin itse kommentoi sunnuntai-iltana Twitterissä olevansa tavattoman ylpeä Suomesta, jossa köyhän perheen lapsi voi kouluttautua pitkälle ja yltää elämässään moneen.

– Kaupan kassasta voi tulla vaikka pääministeri. Ilman duunareita ei Suomi selviäisi. Arvostan jokaisen työntekijän, ammatinharjoittajan ja yrittäjän työtä korkealle, Marin tviittasi.

Marin sai myös runsaasti tukea virolaispoliitikoilta. Moni muun muassa tviittasi omista nuoruuden työkokemuksistaan.

– Minä olin lehtimyyjä ja koulujen loma-aikaan varastoapulainen, kommentoi muun muassa entinen pääministeri Taavi Roivas. Hän myös pyysi anteeksi Helmen sanoja kaikilta suomalaisilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 2. Kysymys ja vastaus: Kysyimme neljältä hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä vastustaneelta Lahden kaupungingallituksen jäseneltä, miksi he vastustivat hanketta – näin he vastasivat
 3. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 4. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 5. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 6. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 7. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 8. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 9. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 10. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 11. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 12. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 13. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 14. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 15. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.