Presidentti Niinistö al-Holista Ylellä: Minäkään en ihan saanut selkoa, mitä kaikkea tässä on tapahtunut

Niinistö sanoi Ylen presidentin kyselytunnilla, että on äärimmäisen tärkeää, että hallitus kokoaa ajattelun. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Presidentti Sauli Niinistön mielestä kysymyksessä al-Holin leirin suomalaisista täytyy huomioida inhimilliset seikat, mutta toisaalta on syytä paneutua tarkkaan myös turvallisuustekijöihin niin Syyriassa kuin Suomessakin.

– Ehkä kannattaa kiinnittää nyt kuitenkin huomiota siihen, että muissa Pohjoismaissa ja aika pitkälti Euroopassakin linjana on toistaiseksi ollut se, että haetaan orpoja ja sairaita lapsia, Niinistö sanoi Ylen presidentin kyselytunnilla.

Niinistön mielestä julkista keskustelua al-Holista on hämmentänyt se, että liikkeellä on kovin erisuuntaisia tietoja.

– Joudun kyllä tunnustamaan, etten minäkään ihan selkoa saanut, enkä ehkä vieläkään, että mitä kaikkea tässä nyt on jo tapahtunut, mitä on mietitty.

Niinistön mukaan on äärimmäisen tärkeää, että hallitus nyt kokoaa tämän ajattelun.

– Maanantaina me varmasti sitten kaikki tiedämme, mikä on hallituksen linja.

Välikysymys luo painetta hallitukselle

Oppositiopuolueet jättivät tällä viikolla hallitukselle yhteisen välikysymyksen al-Holista ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta asiassa. Hallitus vastaa välikysymykseen eduskunnan täysistunnossa tiistaina.

Hallituslähteistä kerrotaan STT:lle, että hallitus käy asiasta neuvottelut maanantaina. Halukkuutta poliittisen päätöksen tekemiseen löytyy ainakin SDP:stä ja keskustasta.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mielestä pitäisi etsiä oikeudellinen perusta sille, että Syyriassa al-Holin leirillä olevat äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan. Tällöin lapsia voitaisiin auttaa ilman heidän vanhempiensa auttamista.

Kulmunin mukaan Isisin alueille terroristiseen toimintaan vapaaehtoisesti lähteneitä äitejä ei tulisi auttaa paluussa.

– Suomalaisten turvallisuutta ei haluta vaarantaa, Kulmuni sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Keskustassa kuitenkin tiedostetaan, että äitien tuloa Suomeen ei voida lain ja kansainvälisten sopimusten mukaan estää, jos he päätyvät maahan omia reittejään.

Hallitus etsii yhteistä linjaa lähipäivinä

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan hallituksen pitää al-Hol-asiassa valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Hän kertoi toivovansa, että hallituksen toimintalinja vastaa siihen, miten osaansa syyttömät ja vaikeissa olosuhteissa olevat lapset saadaan pois leiriltä.

Kaikkonen kertoi, että hänen tietojensa mukaan lapsista yli puolet on alle 5-vuotiaita.

– He ovat tietysti täysin syyttömiä osaansa. Kyllä sydän sanoo, että vähintäänkin heitä pitäisi pystyä auttamaan. Vähemmän itse ymmärrän sitä, että näitä naisia sitten pitäisi Suomen valtion verovaroilla auttaa, Kaikkonen sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa.

Kaikkonen ei osannut sanoa päivämäärää, jolloin suomalaisten kotiuttaminen al-Holista voitaisiin toteuttaa.

– Toivoisin, että saisimme kohtuullisen pian asian etenemään, hän sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 12. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.