Joulukuusien keräys alkaa ympäri Suomea – vie kuusi jätekeskukseen tai jätä biojäteastian viereen

Pirkanmaan jätehuolto muistuttaa, että joulukuusia ei kuulu pakata jätesäkkiin. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Joulukuusia aletaan kerätä hyötykäyttöön monissa kunnissa tammi–helmikuun aikana.

Helsingin seudulla koristeista riisutun kuusen voi laittaa jäteastioiden lähelle. Kuusi ei saa kuitenkaan tukkia kulkuväyliä tai hankaloittaa liikkumista, joten sitä ei tule jättää sisälle jätetilaan.

– Kiinteistön tulisi myös varmistaa, ettei kuusten päälle kasata lunta, Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ilmoittaa.

HSY:n alueella kuusien keräyksestä ei peritä erillistä maksua. Kuusen voi viedä myös itse maksutta Sortti-asemalle tammikuun ajan.

Polttopuuksi, kompostorin seosaineeksi tai risujätteeksi

Ylä-Savon jätehuolto, joka kerää kuusia sekajätteen mukana, vinkkaa, että kuusi kannattaa kuivata ja pilkkoa polttopuuksi, hakettaa seosaineeksi kompostoriin tai viedä veloituksetta jätekeskukseen.

Kuusen voi myös viedä kiinteistön jätepisteeseen, jolloin ne kerätään sekajätteen mukana.

Muun muassa Lounais-Suomen jätehuolto ja Päijät-Hämeen jätehuolto kertovat ottavansa vastaan joulukuusia risujätteenä veloituksetta.

Pirkanmaan jätehuolto neuvoo jättämään joulukuusen biojäteastian vierelle. Pirkanmaalla joulukuusista ei mene erillistä maksua, vaan kuusikeräys sisältyy biojäteastian tyhjennyshintaan, jos sellainen talossa on. Muussa tapauksessa kuusen voi laittaa tavallisen roskiksen viereen, josta se viedään pois jäteastian tyhjennyksen yhteydessä lisäjätehinnalla.

Pirkanmaalla vuosittainen kuusikeräys järjestetään Vuoreksen putkikeräysalueella, jonka keräyspaikkoihin kuuset kannattaa viedä viimeistään maanantaina 13. tammikuuta 2020. Kuusia ei kuulu pakata muovisäkkiin.

Helsingin seudulla kodeista kerätään vuosittain noin 55 000 joulukuusta hyödynnettäväksi. Valtaosa kuusista viedään Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen haketettavaksi.

– Kuusista saadaan noin 100 tonnia haketta, joka voidaan käyttää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa biojätteen käsittelylaitoksessa, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Jos kiinteistöllä ei kerätä biojätettä, kuuset kerätään sekajäteastian tyhjennyksen yhteydessä. Tällöin kuuset päätyvät jätevoimalaan, jossa niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

Tekokuusi kuuluu joko sekajäteastiaan tai metallinkeräykseen

Rikkinäinen tekokuusi, joka on valmistettu suurin osin muovista ja metallista, tulee laittaa joko sekajäteastiaan tai metallinkeräykseen.

Metallin osuus tekokuusissa vaihtelee kuusesta riippuen, eli se on mahdollista laittaa jompaan kumpaan astiaan, Nuutinen kertoo STT:lle.

Lounais-Suomen jätehuollon mukaan pienen muovikuusen voi laittaa esimerkiksi taloyhtiön metallinkeräysastiaan, mutta suuret viedään lajitteluasemille, jossa metallia vastaanotetaan maksutta.

Helsingin alueella tekokuusen voi viedä myös Sortti-asemalle, jossa tekokuusesta veloitetaan sekajätehinnaston mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 4. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 5. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 6. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 7. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 8. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 9. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 10. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 11. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 12. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 13. Peliitat haki pisteet Imatralta
 14. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 15. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.