Australian maastopalot leviävät yhä – eri osavaltioissa roihuaa satoja paloja, Victoriassa kymmeniätuhansia kehotettiin pakenemaan maastopaloja

Maastapalot ovat tehneet tuhoja ympäri Australiaa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Australiassa maanantaina kymmeniätuhansia ihmisiä kehotettiin hakeutumaan turvaan maastopalojen tieltä Victorian osavaltiossa, Kaakkois-Australiassa. Myös tuhannet turistit saivat evakuoitumiskäskyn.

Helleaalto ja tuulinen sää ovat pahentaneet jo valmiiksi katastrofaalistakin palotilannetta koko maassa. Eri osavaltioissa roihuaa yhteensä satoja paloja.

BBC:n mukaan varoitukset äärimmäisen rajuista paloista on annettu neljään osavaltioon: Victoriaan, Etelä-Australiaan, Tasmaniaan ja Uuteen Etelä-Walesiin, jossa suurkaupunki Sydneykin sijaitsee.

Maastopalokautena on kuollut 10 ihmistä, ja yli 1 000 kotia on tuhoutunut. Palot ovat riehuneet yli kolmen miljoonaan hehtaarin alueella.

Maastopalot ovat vaikuttaneet myös Australian kuuluisiin koaloihin. Australian ympäristöministerin mukaan noin 30 prosenttia Uuden Etelä-Walesin pohjoisosien koaloista on saattanut kuolla viikkoja riehuneissa maastopaloissa. Tarkempaa tietoa koalojen tilanteesta saadaan vasta, kun palot ovat laantuneet.

Koala ei ole ainoa erityisessä vaarassa oleva laji metsäpaloalueilla. Palojen on pelätty vaikuttavan myös mehiläisiin ja esimerkiksi gilbertinpäästäiskenguruun, joka on äärimmäisen uhanalainen laji, kertoo BBC.

Ilmastopolitiikka syyniin

Palot ovat myös aiheuttaneet kritiikkiaallon pääministeri Scott Morrisonia kohtaan.

Ensin Morrison joutui kritiikin kohteeksi lomailtuaan maastopalojen aikana. Hän keskeytti lopulta lomansa ja pyysi asiaa anteeksi.

Maastopalot ovat saaneet kansalaisia vaatimaan tiukempaa ilmastopolitiikkaa ja leikkauksia hiilentuotantoon. Maastopalot ovat Australiassa tavanomaisia, mutta tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos pahentaa ja pidentää niitä entisestään.

Morrison taas on puolustanut hiilentuotantoa.

– En aio heittää menemään tuhansien australialaisten työpaikkoja kääntämällä selkäni perinteisille aloille, Morrison sanoi Seven-kanavan haastattelussa.

Vääntöä ovat aiheuttaneet myös vapaaehtoisille pelastajille maksettavat korvaukset. Aiemmin Morrison sanoi, ettei korvausten maksaminen ole hallituksen ykkösprioriteetti, mikä nosti kritiikkiä oppositiosta.

Nyt Morrison näyttää taipuvan vaatimuksiin. Brittilehti Guardianin mukaan vapaaehtoisten pelastajien on mahdollista saada korvausta osavaltioille ja paikallishallinnoille maksetun avustusrahapaketin kautta.

Maastopalojen vuoksi yli 260 000 ihmistä on vaatinut Sydneyn ikonisen uudenvuoden ilotulituksen perumista. Heidän mielestään ilotulituksiin osoitetut varat tulisi käyttää kaupunkia uhkaavien palojen taltuttamiseen.

Sydney sijaitsee Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa tuli maanantaina voimaan täysi tulentekokielto. Sydneyn ylipormestari Clover Mooren mukaan ilotulitusta ei kuitenkaan peruta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.