Aktiivimalli poistuu käytöstä kahden vuoden voimassaolon jälkeen

Tuhansia mielenosoittajia kokoontui SAK:n järjestämään aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen Helsingin Senaatintorille helmikuussa 2018. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Runsaan keskustelun kohteena ollut työttömyysturvan aktiivimalli on tänään voimassa viimeistä päivää.

Kela ja työttömyyskassat eivät vuodenvaihteen jälkeen seuraa työttömyysetuuden saajan työnhakua aktiivimallin mukaisesti. Samalla työttömyysetuus palautuu täysimääräiseksi, jos sitä on pienennetty aktiivimallin perusteella. Aktiivimalli vaikuttaa vielä vuonna 2019 kertyneisiin työttömyysetuuksiin, jotka maksetaan vuonna 2020.

Aktiivimalli tuli voimaan vuoden 2018 alussa. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen säätämän uudistuksen tavoitteena oli edistää työllistymistä.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti marraskuun alussa selvityksen, joka ei antanut mallin työllisyysvaikutuksista tarkkaa lukua, koska niitä oli vaikea erottaa hyvän suhdannetilanteen vaikutuksista.

Mallin voimassaolon aikana työttömyysetuuden saajan tuli osoittaa aktiivisuutensa täyden etuuden saamiseksi. Aktiivisuuden pystyi osoittamaan esimerkiksi työnteolla tai työllistymistä edistäviin palveluihin osallistumisella.

Jos aktiivisuusehto ei täyttynyt, työttömyysetuutta leikattiin vajaalla viidellä prosentilla. Määrä vastasi yhtä omavastuupäivää kuukaudessa.

Antti Rinteen (sd.) ja sitä seuranneen Sanna Marinin (sd.) hallitukset kirjasivat aktiivimallin leikkurin ja velvoitteiden purkamisen hallitusohjelmaan. Eduskunta päätti aktiivimallin purkamisesta joulun alla.

Aktiivimallin purkaminen ei vaikuta muihin työttömyysturvan ehtoihin, eikä se vaadi toimenpiteitä työttömyysetuuden saajalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.