Tankki-baarin kohukyltti päätyi Kärkölän tuoreeseen historiakirjaan

Tankki-baari toimii entisessä Lappilan Osuuskaupan rakennuksessa. Pirjo Kamppila

Pirjo Kamppila

Kärkölän painotuoreissa, torstaina julkaistuissa historiakirjoissa on huolellisesti esitelty muun muassa kyläkauppojen vaiheet. Tätä päivää edustaa kuva Lappilan Tankki-baarista, eli entisestä Lappilan Osuuskaupan rakennuksesta.

Tankki-baarin nähtävyytenä aiemmin ovat olleet pihalle sijoitetut vanhat armeijan ajoneuvot ja sisustuksen sotahistoriallinen ilme. Kansainväliseen valoon baari pääsi tänä syksynä oven yläpuolelle sijoitetun tekstinsä vuoksi.

Kaareva kirjoitus "Arbeit macht frei" on samanlainen kuin Auschwitzin keskitysleirin portin yläpuolella Puolassa ollut.

Teksti tarkoittaa "Työ vapauttaa", mutta leiri ei ollut työleiri eikä sieltä päässyt vapaaksi. Päinvastoin, ehkä runsas miljoona ihmistä menetti henkensä vuosina 1941-1945.

Baarin ja kiinteistön omistava Juha Koskinenkertoi marraskuun alussa Seutunelosille, että kyltti laitettiin oven päälle muutama viikko aiemmin "ihan huvikseen ja piruuttaan". Hän on myös kertonut, ettei kyltin ripustamiseen liity ideologista taustaa.

Kyltistä tehtiin viime kuussa kantelu yhdenvertaisuusvaltuutetulle. Kantelun on tehnyt henkilö, joka edustaa juutalaista yhteisöä.

Sinebrychoff lopetti marraskuun alussa panimotuotteiden myynnin Tankki-baarille. Panimon mukaan Arbeit macht frei -kyltin käyttö baarissa ei vastaa yrityksen arvoja. Baarin Facebook-sivujen mukaan tarjolla on tällä hetkellä Olvin ja Hartwallin juomia.

Hartwallin mukaan yhtiöllä ei kuitenkaan ole asiakassuhdetta Tankki-baariin.

- Kyseinen baari ei ole Hartwallin asiakas, emmekä toimita heille mitään juomia. Emme aio ryhtyä asiakassuhteeseen baarin kanssa, koska yrityksen toiminta ei vastaa myöskään Hartwallin arvoja. Tankki-baarissa myytävät Hartwallin juomat on käyty ostamassa tukusta, ei suoraan meiltä, kertoo viestintäpäällikkö ElinaLehmusto.

Auschwitzin keskitysleirimuseo on arvostellut baarin toimintaa. Nyt baari kirjoituksineen on siis lähtemätön osa Kärkölän kirjoitettua historiaa.

Baarin yhteydessä toimii myös elintarvikekioski.

Juttua täydennetty Harwallin viestintäpäällikön kommenteilla 13.12. klo 10.36.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.