”Ei vähävaraisuus tarkoita vähä-älyisyyttä” – sunnuntaina päättyvä Joulupuu-keräys on kirvoittanut yhteiskunnallista keskustelua

Joulupuu-keräykseen ehtii vielä osallistua, jos pitää kiirettä. Mirja Hussain

Eeva Ristkari

Jo 19. kerran järjestettävä Joulupuu-keräys päättyy Lahdessa huomenna. 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kerkkä kertoo Radio Voiman haastattelussa, että lahjoja on lauantaihin mennessä tullut vähemmän kuin aiempina vuosina. Keräyksen järjestävät yhteistyössä Lahden 4H-yhdistys, Lahden Rotaryklubit ja Lahden Nuorkauppakamari.

Avuntarvitsijoita on kuitenkin enemmän kuin aiemmin. Kerkän mukaan Lahdessa ja Hollolassa on tilastojen valossa yli tuhat vähävaraista perhettä.

Kerkän mukaan avuntarvitsijat on päätetty jo syksyllä keräyksen yhteistyökumppaneiden avulla. Lahjat koordinoidaan tarvitseville seurakunnan diakoniatyön, kaupungin sosiaalitoimen ja Lahden Ensi- ja turvakodin kriisityön kautta.

Joulupuu-tiimin jäsenet eivät saa avuntarvitsijoiden henkilöllisyyksiä selville.

– Saan paljon soittoja ihmisiltä, jotka haluaisivat keräyksen kautta lahjat perheelleen. Perheet on kuitenkin päätetty jo aiemmin syksyllä. Saattaa olla, että ensi vuonna kartoitamme avuntarvitsijoita eri tavalla, mutta tänä vuonna piti olla jo jonkin avun piirissä, jotta pääsi mukaan, Kerkkä sanoo.

Sunnuntaihin asti aikaa toimittaa lahja keräykseen

Lahden Joulupuu-keräys päättyy sunnuntaina. Silloin lahjan ehtii viedä esimerkiksi kauppakeskus Karisman tai kauppakeskus Valon keräyskuuselle.

– Kaikki kuuset ovat vartioituja. Lahjat tulee toimittaa paketoimattomina, jotta voimme varmistaa lahjan sisällön.

Facebookin keskusteluryhmissä on käyty kovaakin keskustelua lasten lahjatoiveista ja niiden kohtuuttomuudesta, kun toiveissa on ollut esimerkiksi pelikonsoli. Kerkkä kiittelee, että keräys herättää myös yhteiskunnallista keskustelua, jossa nousee esiin, että kaikilla lapsilla on oikeus toivoa kaikenlaisia lahjoja.

– Ei vähävaraisuus tarkoita vähä-älyisyyttä. Kuuluuko vähävaraisen toivoa jotakin euron asioita tai villasukkia? Minusta julmaa ajatusmallina. Vähävaraisten perheiden lapset eivät eroa millään tavalla (muista lapsista). Lapsilla on kova tarve olla samanlaisia kuin muut. Lasten maailma on aika kova ja julma: jos ei ole sellaisia asioita, joita kuuluu olla, sitä helposti tipahtaa ja syrjäytyy.

Kuuntele tästä Radio Voiman haastattelu.

Lahden Joulupuu -keräyksen sivuille on listattu lahjatoiveita:

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.