Hallitus valmistelee tänään vastaustaan välikysymykseen al-Holista - lue yön uutiskooste

Oppositiopuolueet ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta ja ulkoministerin toiminnasta asiassa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

 STT

Pääministeri SannaMarinin (sd.) hallitus käy tänään läpi vastaustaan opposition välikysymykseen, josta eduskunta keskustelee huomenna.

Oppositiopuolueet ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta ja ulkoministeri PekkaHaaviston (vihr.) toiminnasta asiassa. Hallituksen pitää muodostaa yhteinen linja al-Holista huomiseen välikysymyskeskusteluun mennessä.

Eduskunta myös keskustelee tänään hallitusohjelmaa koskevasta valtioneuvoston tiedonannosta. Ohjelma on sama kuin edellisellä AnttiRinteen (sd.) hallituksella.

Viron sisäministeri tarkentaa lausuntojaan Suomen pääministeristä

Viron oikeistopopulistista Ekre-puoluetta edustava sisäministeri MartHelme on tarkentanut Suomen pääministeri Sanna Marinia (sd.) koskevia lausuntojaan, kertovat virolaisviestimet.

Helme kohahdutti sunnuntaina radiohaastattelussa, kun hän kyseenalaisti Marinin ja Suomen hallituksen pätevyyden. Helme sanoi muun muassa, että myyjätytöstä on tullut pääministeri. Marin on kertonut työskennelleensä nuoruudessaan tavaratalossa myyjänä.

Radiohaastattelun jälkeen ministeri Helme sanoi, että hänen lausuntonsa eivät edusta Viron hallituksen näkökantaa vaan hänen omiaan ja Ekre-puolueen näkemyksiä.

Veronmaksajien vertailu: Palkansaajan verotus kiristyy Suomessa jyrkästi, kun tulot nousevat

Palkkaverotus kiristyy Suomessa verrattain nopeasti, kun palkansaajan tulot nousevat, ilmenee Veronmaksajain Keskusliiton tekemästä vertailusta.

Vertailussa tarkastellaan muun muassa perheettömän palkansaajan verotusta eri palkkatasoilla. Suomen palkkaverotus on selvityksen matalimmalla palkkatasolla eli 28 600 euron vuosipalkalla vielä eurooppalaisten vertailumaiden keskitasoa.

Suomalaista keskipalkkaa saavalla eli 44 000 euroa vuodessa ansaitsevalla veroprosentti on 2,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vertailumaissa keskimäärin. Suomen ja vertailumaiden keskiarvon välinen ero kasvaa palkkatason kohotessa.

Tulikuumaa vettä pulppuaa Helsingin Uudenmaankadulle, alueen asukkaita varoitetaan

Helsingin Punavuoressa Uudenmaankadulla on sattunut suuri kaukolämpöputken vuoto. Hajonneesta kaukolämpöputkesta pulppuaa tulikuumaa vettä Uudenmaankadulle.

Uudenmaankatu on suljettu liikenteeltä Fredrikinkadun ja Yrjönkadun välillä. Päivystävän palomestarin mukaan vesi kulkee Annankatua pitkin kohti Iso Roobertinkatua.

Helsingin pelastuslaitos varoittaa alueella asuvia tai liikkuvia varomaan kuumaa vettä kaduilla ja kiinteistöissä. Vettä on saattanut päästä myös kellareihin, mutta mahdollisista vaurioista kiinteistöille ei ole vielä tietoa.

Energiayhtiö Helen pyrkii parhaillaan katkaisemaan vedentulon laittamalla sulkuja kiinni.

Mielenterveysjärjestön ruuhkautunut kriisipuhelin alkaa päivystää ympärivuorokautisesti

Mielenterveysjärjestö laajentaa kriisipuhelimensa aukioloaikoja kasvaneiden soittomäärien takia.

Mieli-järjestö pidentää alkuvuodesta kriisipuhelimen aukioloaikaa arkisin ympärivuorokautiseksi, ja laajennus on tulossa myös viikonloppuihin myöhemmin keväällä.

Kriisipuhelimessa vuosi 2019 on ollut ennätyskiireinen, ja syksyllä linjat ruuhkautuivat. Marraskuun loppuun mennessä kriisipuhelimeen oli tullut tänä vuonna yli 189 000 soittoa, kun koko vuoden 2018 soittomäärä oli reilut 162 000.

Joulunaikaan kriisipuhelin päivystää joka päivä ja yö. Kriisipuhelimeen voi soittaa kuka tahansa kriisissä oleva.

Junaliikenteessä Karjalan radalla on poikkeuksia myös tänään

Eilen alkanut liikenteenohjausjärjestelmän vika vaikuttaa junaliikenteeseen Karjalan radalla myös tänään. Rataliikennekeskus kertoo, että vikaa ei ole saatu korjattua.

Matkustajajunat korvataan tänään busseilla Kouvolan ja Joutsenon välillä. Imatralta kello 5.08 ja 6.08 Helsinkiin lähtevät junat korvataan busseilla Imatran ja Kouvolan välillä.

Joensuusta kello 5.12 kohti Helsinkiä lähtevä Pendolino ajetaan koko matkan junana, mutta se myöhästyy noin tunnin.

Vika ei vaikuta Suomen ja Venäjän väliseen junaliikenteeseen. Rataliikennekeskus ei osaa vielä arvioida, milloin vika saadaan korjattua.

Laine teki vahingossa kauden kymmenennen maalinsa

PatrikLaine on tehnyt kauden kymmenennen maalinsa jääkiekon NHL:ssä. Laineen Winnipeg Jets jyräsi Philadelphia Flyersin kotonaan 7–3.

Laine teki toisessa erässä Winnipegin 6–1-osuman, vaikkei edes yrittänyt tehdä maalia. Laine pääsi vastahyökkäykseen yhdessä BlakeWheelerin kanssa ja yritti antaa poikittaissyötön Wheelerille, mutta kiekko kimposikin sisään Philadelphian puolustajasta ShayneGostisbeherestä.

Winnipeg nousi länsilohkossa kolmanneksi. Laineella on koossa tehot 10+21.

Hollannin ja Lyonin hyökkääjätähti Memphis Depay loukkaantui, EM-kisat vaarassa

Hollannin jalkapallomaajoukkue saattaa joutua tulemaan ensi kesän EM-kisoissa toimeen ilman hyökkääjätähteään MemphisDepayta. Ranskan liigan Lyonissa pelaava Depay loukkasi polvensa sunnuntaina ottelussa Rennesiä vastaan.

Depaylla todettiin vasemman polven eturistisiteen repeämä, ja Lyonin mukaan hollantilaispelaaja on sivussa vähintään kuusi kuukautta. EM-turnaus alkaa kesäkuun puolivälissä.

Depay teki Hollannille kuusi maalia EM-karsinnoissa, kun oranssipaidat nappasivat ensimmäisen arvokisapaikkansa sitten vuoden 2014. (Lähde: AFP)

Britit valitsivat krikettitähti Stokesin Vuoden urheilijaksi, F1-mestari Hamilton toinen

Englannin krikettimaajoukkueen tähti BenStokes on valittu Britanniassa Vuoden urheilijaksi. Stokes päihitti yleisöäänestyksessä formula 1 -mestari LewisHamiltonin.

Stokes johdatti Englannin kesällä ensimmäistä kertaa kriketin maailmanmestariksi. Hänet valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi dramaattisessa MM-finaalissa, jossa Englanti kukisti täpärästi Uuden-Seelannin.

Toiseksi BBC:n järjestämässä äänestyksessä sijoittui Hamilton, joka voitti kuudennen F1-maailmanmestaruutensa. Hamilton valittiin Vuoden urheilijaksi vuonna 2014.

Kolmanneksi ylsi pikajuoksija DinaAsher-Smith, joka voitti Dohan MM-kisoissa 200 metrin kultaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.