Apulandia avautui - "Tämän ei ole tarkoitus olla koskaan valmis"

Apulannan alkuperäinen basisti Amanda Gaynor Ashley ei ollut tiennyt aiemmin, että yhtyeen ensimmäinen levy, jolla hänkin soitti, oli jälkikäteen myynyt kultaa. Juha Peurala

Heidi Asplund

Suomen ensimmäinen bändimuseo Apulandia avautui tänään perjantaina iltapäivällä. Paikalla oli satoja Apulanta-faneja. Ensimmäiset olivat tulleet jonottamaan ilmaisia Apulanta-ämpäreitä kaksi tuntia ennen avajaisia.

25 vuotta sitten Heinolassa perustettu Apulanta on Suomen yksi menestyneimpiä rockyhtyeitä. Se on valloittanut urallaan sinkkulistan ykköspaikan jo 21 kertaa ja saanut viisi platinalevyä. Jokainen Apulannan levy on myynyt vähintään kultaa.

Tähän asti kultalevyt ovat olleet bändin jäsenten kodeissa lähinnä tiellä.

- Mun kaikki kultalevyt on nyt täällä. Se vapauttaa kummasti tilaa vaatekomerosta, yhtyeen rumpali ja Apulanta-yhtiön toimitusjohtaja Sipe Santapukki naurahtaa.

- Vaimo oli kerran laittanut seinälle 20 mun yli 30 kultalevystä. Kuulemma enempää ei sopinut sisustukseen, kertoo yhtyeen yhtyeen laulaja Toni Wirtanen kultalevyjensä aiemmasta kohtalosta.

Nyt kultalevyt ovat päässeet arvoisalleen paikalle Apulandian seinään.

Yksi kultalevy jaettiin avajaisissa. Apulannan ensimmäinen levytys julkaistiin jälkikäteen uudelleen ja se möi kultaa. Avajaisissa kultalevyn sai yhtyeen alkuperäinen basisti, nykyisin hammaslääkärinä työskentelevä yhdysvaltalainen Amanda Gaynor Ashley, joka oli saapunut Suomeen juuri julkaistun Apulannasta kertovan -elokuvan ensi-iltaan.

Vaikka Hennalaan avattavasta näyttelystä puhutaan yleisesti Apulanta-museona, haluavat yhtyeen perustajajäsenet puhua enemmän paikasta sen nimellä Apulandia.

- Museo on harhaanjohtava sana. Enemmän tämä on näyttely elävästä musiikista, Santapukki toteaa.

- Tämän ei ole tarkoitus olla valmis koskaan. Ensi viikolla on soittotreenit eikä siellä vanhoja lauluja soitella, Wirtanen komppaa.

Treenit pidetään Apulandiaan rakennetulla treenikämpällä. Huoneen seinät on tuotu yhtyeen alkuperäiseltä treenikämpältä Heinolasta, mistä kaikki alkoi. Seinät ovat täynnä nuorten soittajien kirjoituksia.

- Tästä tuli liian hieno. Täällä haluaa hengailla. Kotonaoloaika voi vähentyä, kun on näin hieno toimisto, Santapukki kehuu.

Apulandia on täynnä pieniä tarinoita yhtyeen alkuajoilta tähän päivään asti. Esillä on myös muun muassa hirveä määrä festivaalien esiintyjäpasseja vuosien varrelta.

- Bändi on ollut meille tärkeä. Emme ole alkaneet säilyttää vuodesta 1991 tavaraa mitään mausoleumia varten, vaan koska ne oli meille aarteita. Nyt alkaa olla vettä virrannut Kymijoessa sen verran, että ne alkaa olla muillekin aarteita, Santapukki toteaa.

- Olen nimenomaan sitä koulukuntaa, että säästän paljon kaikkea. Säästäminen on hienoa, ja se johtaa väistämättä siihen, että pitää aina silloin tällöin vaihtaa asumusta suurempaan. Nyt meillä on onneksi tämä museo, johon voi tuoda itselleen rakasta sälää, Wirtanen sanoo.

Bändi suunnittelee järjestävänsä Apulandiassa tulevaisuudessa luentotilaisuuksia tosifaneille. Sitä varten treenikämpän vieressä oleva huone on jätetty hieman tilavammaksi.

- Treenikämpän seinät on tehty liikuteltavaksi sitä varten, jos tulee enemmän porukkaa. Oishan se siistiä, jos joku hyvä artisti haluaisi pitää jonkun akustisen keikan täällä, kuten Ramones-museossa bändit tekee, Santapukki maalailee.

Apulandia on ensimmäinen suomalainen rock-museo, mutta Apulannan jäsenet toivovat, että niitä tulee vielä lisää.

- Itse olen fiilistellyt Suomirock-museota. Jonkun pitäisi sellainen tehdä, Santapukki sanoo.

-  Se pitää tehdä pian, koska vanhat parrat tippuu jo kovaa vauhtia. Niitä tarinoita pitää alkaa jo dokumentoida, Wirtanen lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 3. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 8. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 9. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 10. Kreikasta siirretty Suomeen 49 pakolaislasta ilman huoltajaa
 11. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 12. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 13. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 14. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 15. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.