"Hienoa, että Lahdessa naiset ovat politiikassa aktiivisia" - Lahdessa menestyneet naispoliitikot pohtivat naisten enemmistöä valtuustossa

Riina Puusaari menee ensimmäiselle kaudelleen Lahden valtuustoon. Mirja Hussain

Marjaana Lahola

Lahden kuntapolitiikassa tapahtui käänne sunnuntaina paitsi voimasuhteissa, myös sukupuolijakaumassa. Lahdessa on nyt ensimmäistä kertaa naisvaltainen valtuusto. Naisvaltuutettuja valittiin 30 ja miesvaltuutettuja 29.

Kolme vertauslukujen perusteella vaaleissa parhaiten menestynyttä naista - kokoomuksen Sari Niinistö, vihreiden Riina Puusaari ja SDP:n Sirkku Hildén - näkevät naisten hyvän menestyksen Lahden vaaleissa positiivisena asiana.

Vihreiden Riina Puusaari sai lahtelaisten naisten vaalivoiton myötä toivomansa tuloksen.

- Ihan suoraan voin sanoa, että toivoin, että naisia tulisi vähintään puolet. On myös hienoa, että tulos on näin tasainen.

Puusaari on iloinen siitäkin, että valtuustoon pääsi runsaasti juuri nuoria naisia. Hän uskoo ja toivoo, että taustalla on nuorten naisten ja ylipäätään nuorten äänestysinto.

Puusaari näkee, että puolueet ovat onnistuneet ehdokasasettelussaan.

- Itse olen törmännyt paljon niihin, jotka haluavat äänestää nuorempaa naista.

Puusaaren mukaan on vaikea ennakoida, näkyykö reilusti muuttunut sukupuolijakauma jotenkin myös valtuuston toiminnassa. Hän toivoo kuitenkin päätöksentekoon monipuolisempaa vaikutusten arviointia, myös ryhmien sisällä.

- Naisilla ja miehillä voi tietysti olla päätöksenteosta erilaisia ajatuksia.

Esimerkkinä hän ottaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden, mutta lisää heti perään, että tilanne riippuu valtuustoryhmistä.

- Itse toivon, että saataisiin solidaarisempaa politiikkaa.

Kokoomuksen Sari Niinistö näkee, että puolueiden voimasuhteiden muuttuminen ja valtuustoon päässyt naisenemmistö kertoo myös kuntalaisten muutoshalusta.

- Ajattelen, että kuntalaiset ovat puhuneet, ja silloinhan asiat ovat oikein ja hyvin. On hieno asia, että Lahdessa naiset ovat politiikassa aktiivisia, lähteneet ehdolle ja saaneet kannatusta. Se kertoo, että naiset ovat äänestäneet aktiivisesti.

Niinistön mielestä sukupuolen ei tule olla ratkaiseva tekijä, vaan hän asettaisi omien sanojensa mukaan mieluummin parhaat ihmiset oikeille paikoilleen. Hän näkee valtuuston koostumuksessa kuitenkin myös yhteiskunnallista muutosta.

- Sukupuolten välinen tasa-arvo on erilainen kuin menneinä vuosina - ei ole hirveän pitkä aika siihenkään, kun naisilla ei ollut äänioikeutta. Se heijastuu myös poliittisessa rintamassa.

Kokoomuksen Sari Niinistö uskoo, että voimasuhteiden muutos ja naisten määrän lisääntyminen kertoo muutoshalusta. Mirja Hussain

SDP:n Sirkku Hildén huomauttaa, että äänimäärien top 6 oli Lahdessa kovin miesvaltainen, mutta pitää Lahden kaltaista naisten nousua valtuustoon upeana asiana.

- Kaiken kaikkiaan tämä on hieno juttu.

- Vaikka Pohjoismaissa tasa-arvo on edennyt tosi pitkälle, ja olemme maailman huippua, merkitystä on myös sillä, että naiset pääsevät pitkälle. Vielä puuttuu se, että kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi pääsisi nainen, hän sanoo.

Hildén toivoo, että naiset saavat myös merkittäviä paikkoja vaikuttaa. Miehiäkään hän ei kuitenkaan halua jättää syrjään.

- Olen tasa-arvon kannattaja. Todellinen tasa-arvo on sitä, että sukupuolella ei ole väliä. Toki tutkimusten mukaan naiset ottavat joitakin asioita paremmin huomioon kuin miehet.

- Kun kulttuuri on muuttunut, jatkossa sukupuolella ei toivottavasti ole kovin paljon merkitystä, Hildén lisää.

SDP: Sirkku Hildén sai puolueestaan kolmanneksi eniten ääniä ja jatkaa uudelleen valtuustoon. Mirja Hussain

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 4. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 5. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 6. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 7. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 8. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 9. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 10. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 11. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 12. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 13. Peliitat haki pisteet Imatralta
 14. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 15. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.