Loikkien läpi välitunnin - Lotilan koulu tarjoaa oppilailleen välitunneilla tanssia ja parkouria

Anton Munukka, 12, loikkaa Lotilan koulun betonimuurin yli. Parkour Akatemian ohjaaja on ensin näyttänyt mallia. Sami Kuusivirta

Minna Krupka

Lahtelaisen Lotilan koulun piha on muuttunut parkour-areenaksi. Kymmenet lapset hyppivät, loikkivat ja seinäponnistavat koulun leikkitelineillä ja muilla pihan elementeillä. Pitkä puolen tunnin välitunti on sopiva aika käyttää parkourin harjoitteluun.

- Kyl mä sanon, että vähän haastavalta ja vähän kivalta tuntuu, Mea Peltovako, 9, arvioi liikkumisen lomasta.

Koululaiset Anton Munukka, Niko Yrjölä ja Shen Kurvinen harjoittelevat parkouria pitkillä välitunneilla. Sami Kuusivirta

Ensimmäistä kertaa parkouria kokeileva kolmasluokkalainen Peltovako ei vielä ihan tiedä, onko laji valloittanut hänen sydämensä vai ei. Aikaa lajin mielekkyyden tunnustelulle on vielä jäljellä, sillä Lotilassa on tarjolla parkouria kolmen viikon ajan. Lahtelaisen Parkour Akatemian ohjaajat, yksi tai kaksi kerrallaan, ovat Lotilassa osana Liikkuva koulu -hanketta. Myös Renkomäen koulussa on keväällä luvassa parkour-välitunteja.

- Ala-asteikäiset tekevät innolla, vaikka eivät kaikkea osaisikaan. Tärkeintä onkin yrittäminen, Parkour Akatemian ohjaaja Juho Kallio kehuu.

3-luokkalainen Luca Buonocore, 10, on kova yrittämään - ja onnistumaan. Hän on harrastanut lajia Parkour Akatemiassa aiemminkin. Liikkeet sujuvat varmoin ottein. Buonocoren mielestä parkourissa parasta on sen vapaus.

Luca Buonocore, 10, on käynyt parkourtreeneissä myös Parkour Akatemian salissa Lahdessa Mustankallion tunnelissa. Sami Kuusivirta

- Se on kuin freerunnia. Voi vapaasti hyppiä kuin kadulla kaikkien esteiden yli.

13-vuotias Niko Yrjölä on lajin konkari. Hän on harrastanut parkouria jo kolme vuotta ja harrastaa edelleen.

- Parasta on trampoliinitemput ja backflipit.

Yrjölä harjoittelee metsissä ja kaduilla. Lajin esikuvikseen hän mainitsee Parkour Akatemian ohjaajat. Anton Munukka, 12, on hyvä heittämään voltteja. Kiven päältä korkealle lähtevä voltti vaatii ponnistusvoimaa ja tasapainoa epätasaisella lähtöalustalla.

- Parkourissa parasta on voltit ja kaikki, Munukka kiteyttää.

Anton Munukka, 12, loikkaa Lotilan koulun betonimuurin yli. Parkour Akatemian ohjaaja on ensin näyttänyt mallia. Sami Kuusivirta

Liikkuva koulu on hallituksen kärkihanke, jonka tarkoitus on saada jokainen peruskouluikäinen liikkumaan vähintään tunti päivässä - tavalla tai toisella. Lahdesta 29 koulua on jollakin tavalla mukana hankkeessa.

Hankkeen rahoituksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Koulut saavat hankerahoitusta oppilasmääränsä perusteella. Lotilan koulun osalta puhutaan kaikkiaan muutamasta tuhannesta eurosta, ja rahaa käytetään välinehankintoihin, toiminnan ohjaukseen ja henkilöstön koulutukseen. Parkourin lisäksi Lotilassa pääsee välitunneilla tanssimaan.

- Mietittiin mikä voisi oppilaita kiinnostaa ja miten saadaan olemassa olevat välituntitilat hyötykäyttöön, hankeosallistumisesta vastaava opettaja Ismo Pekkala perustelee lajivalintoja.

Saif Ameen (oikealla) ohjaa parkouria kaikille halukkaille. Lotilan koulussa parkour-välitunteja on tarjolla kolmen viikon ajan osana Liikkuva koulu -hanketta. Sami Kuusivirta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.