Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

"Kun piippaus kuuluu, maailma pysähtyy" - katso videolta, mitä kaikkea Kärkölän metallinetsijät löysivät Suivalan kartanon mailta!

Kuuluu piip, kun metallinilmaisin ilmoittaa, että parinkymmenen sentin syvyydessä maan alla on jotain. Mitä korkeampi ääni, sitä jalompaa metallia. Tämä ääni kuulostaa melko kimeältä. Pasi Akkilan silmät loistavat ja hän alkaa kaivaa.

Löytyy murtunut hevosenkengän naula. Se ei vähennä löytämisen riemua yhtään. Kun laite ilmoittaa, että samassa kohdassa on vielä jotain, on kaivettava uudestaan.

Toinen naula.

- Kun piippaus kuuluu, maailma pysähtyy, kuvailee Mika Flekander.

Kärkölän metallinetsijöihin kuuluvat Flekander, Akkila ja Juki Hartikainen etsivät metallia Suivalan pitokartanon pellolla.

Aikaisemmin keväällä kaverukset löysivät paikalta muun muassa viikinkiaikaisen kupurasoljen. Sen arvellaan olevan mahdollisesti tuhat vuotta vanha, mutta tarkempia tietoja varten tarvitaan tutkimuksia.

Etsijät lähettivät soljen ja sen läheisyydestä löytyneen vyön helan sekä epäillyn korun osan Lahden kaupunginmuseon kautta Museovirastolle tutkittavaksi. Näin on muinaismuistolain mukaan meneteltävä kaikkien yli sata vuotta vanhojen esineiden kanssa.

Aivan kaikkia nauloja ja nappeja Museovirasto ei tarvitse kokoelmiinsa, mutta niistäkin onkin ilmoitettava, sillä tällä tavalla suojellaan kansallista kulttuuriperintöä.

Tilaajille aiheesta pidempi juttu kuvineen tästä linkistä.