Fazerin myllyn katolle kapuaa helposti, jos mukana on opas paksun avainnipun kanssa - video

Ylhäällä-sarjassa tutustutaan korkeisiin paikkoihin.

Katolta näkee kauas. Viena Kytöjoki

Ville Paso

Fazerin myllyä on vaikea olla huomaamatta, jos sattuu kulkemaan Lahden ja Hollolan kuntakeskuksen välistä tieosuutta. Kärpäsenmäen laella sijaitsevalla rakennuksella on korkeutta 63 metriä. Myllyn juurella saa venyttää kaulaansa, sillä mylly on massiivinen joka suunnassa.

- Rakennuksessa on 104 viljasiiloa ja lisäksi 40 jauhosiiloa. Viljasiilojen kapasiteetti on kokonaisuudessaan 36 miljoonaa kiloa vehnää, ruista ja kauraa, Fazer Myllyn kunnossapitopäällikkö Jyrki Kämäräinen kertoo.

Betoninen maamerkki tunnetaan kansan suussa Oululaisen myllynä. Fazer osti Oululaisen leipomon 1950-luvulla jo kauan ennen myllyn rakentamista. Myllyn nimi oli perustettaessa Oululaisen Mylly Oy ja se fuusioitiin vasta vuonna 1978 Fazer konserniin.

Toimittaja Ville Paso pukeutuneena elintarviketurvalliseen suoja-asuun. Viena Kytöjoki

- Karl Fazerin poika Sven kyllästyi aikoinaan myllyjen hinnoitteluun ja laadunvaihteluihin. Hän päätti rakentaa Fazerille oman myllyn, joka päätettiin sijoittaa Lahteen, Kämäräinen taustoittaa.

Mylly valmistui vuonna 1971.

Kapuaminen myllyn katolle käy periaatteessa helposti, jos mukana on paksun avainnipun kanssa liikkuva opas. Toimittaja ja kuvaaja pääsevät ylös muutekin vaivoitta, sillä valtaosa matkasta menee hissin kyydissä. Portaitakin pääsee, jos haluaa kuntoilumielessä kiivetä kaikki 295 askelta.

Hissikyyti nopeuttaa nousemista. Viena Kytöjoki

Parin lukitun oven ja meluisan tuotantotilan jälkeen katolta avautuu ovi tasakattoiselle tasanteelle, jonne voisi hyvin kuvitella aurinkoisen näköalakahvilan. Tasanne on kuitenkin tyhjillään, vaikka suunnitelmia sen varalle on aikoinaan ollutkin.

- Sven Fazer kävi katolla, kun rakennus valmistui. Hän olisi halunnut rakennuttaa tänne saunan, mutta silloin suunnittelut tyssäsivät veden pumppaamisesta johtuviin pulmiin.

Jyrki Kämäräinen tuntee myllyn ja näkymät. Viena Kytöjoki

Insinöörin koulutuksen saanut Kämäräinen ei pidä vesiputkien asentamista mahdottomana, mutta toistaiseksi mylly saa jäädä elintarvikekäyttöön.

Myllyn toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut ja kasvanut. Viimeisin suuri muutos tuli vuonna 2013, kun Fazer investoi Kauramyllyyn Lahdessa ja alkoi valmistamaan kaurahiutaleita. Laajennuksen myötä henkilöstömäärä lähes tuplaantui. Nyt myllyssä työskentelee 70 Fazerin omaa työntekijää. Kaikkiaan Fazer työllistää Lahdessa 600 henkilöä.

Suomen oloissa hyvin kasvavasta kaurasta on muodostunut trendiruoka-aine. Vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi on valittu kolmatta vuotta kauratuote. Tänä vuonna tittelin sai nyhtökaura. Viime vuonna sen nappasi Viipurilaisen kotileipomon puhtikaura. Vuonna 2015 menestyi parhaiten Fazerin sadonkorjuupuuro, mikä on tuoreessa muistissa puuron alkulähteillä Kärpäsenmäellä.

Kaurakuorma menossa käsittelyyn. Viena Kytöjoki

Myllytoiminta vaikuttaa laajalla alueella. Sadan kilometrin säteellä niitettyä kauraa viedään myllystä ympäri maailmaa.

Lahdesta lähtee myös uskonnollisiin kosher- ja halal-ruokavalioihin soveltuvia kauravalmisteita sekä muita erikoistuotteita.

- Kaurankuori, mikä ei kelpaa syötäväksi, puristetaan joko briketeiksi energiantuotantoon tai kuljetetaan poronrehuksi pohjoiseen, Kämäräinen mainitsee.

Kattoa kiertävät kunnolliset kaiteet, joten maisemien ihastelu ei tässä paikassa tunnu extreme-urheilulta. Vaikka näkymät ovat kovin metsäiset moneen eri suuntaan, valtatie 12 liikenteestä huomaa, kuinka vilkkaalla paikalla Kärpäsenmäki sijaitsee.

Kaupunkinäkymä on korkealta metsäinen. Viena Kytöjoki

Katolta saa myös käsityksen Fazerin toiminnan laajuudesta. Tontilla myllätään, leivotaan ja tuotetaan prosesseja varten myös höyryä Lahti Energian kattilalaitoksessa.

Rekkaliikenne myllylle on vilkasta, ja portinvartija saa nostaa puomeja yhtenään. Myllyn juurella kipataan viljakuormaa esipuhdistusprosessiin. Samaan aikaan leipomosta lähtee kuorma eteenpäin kauppoihin ja kuluttajille.

Kaiken betonin ja vilinän keskellä tuoksuu tuore leipä.

Fazerin mylly

Rakennuksella on korkeutta 63 metriä. Merenpinnasta laskettuna korkeus on 217 metriä.Rakennettu vuonna 1971 Lahden Kärpäsenmäelle.Siilojen kapasiteetti on myllykielellä 36 tuhatta tonnia eli 36 miljoonaa kiloa.Toiminta on laajentunut ajan kuluessa voimakkaasti. Myllyn tuotteita viedään 30 maahan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 4. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 5. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 10. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 13. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 14. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 15. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.