Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tuohiukko muutti Tallukan eteen: Erkki Pekkarinen on punonut tuohesta vaikka mitä, rintaliivitkin - katso video!

Yksi Asikkalan tunnetuimmista salaisuuksista lienee ite-taiteilija Erkki Pekkarinen. Tuohimestarin tupa Vesivehmaalla on ollut yleisölle avoinna vuosikaudet, mutta suuret massat eivät ole syrjäkylille ymmärrettävästi löytäneet.

Nyt kaikki saattaa olla muuttumassa, sillä tekijänsä lempilapsi, yli viisi metriä korkea Tuohiukko-veistos, on muuttanut kylille. Se odottaa Vääksyssä hotelli Tallukan edessä pressuihin käärittynä ministeri Sanni Grahn-Laasosta, joka paljastaa patsaan perjantaina.

Tuohiukon siirtoa on Asikkalassa puuhannut ryhmä, jota koordinoi Harri Sipilä. Sipilä paljastaa olevansa tätä nykyä Pekkarisen luottomies myös tuohimateriaalin hankinnassa.

Vuonna 2005 valmistunut Tuohiukko lähtee kylille oikeastaan pakon edessä, sillä Pekkarinen on pannut vanhan talonsa myyntiin. Sipilä ei halunnut, että jättiläisukko jäisi uuden omistajan armoille, joten sille alettiin etsiä uutta kotia.

- Esillä olivat Punkaharjun metsämuseo Lusto ja Vantaan luontokeskus Haltia. Perusasikkalalaisena kuitenkin halusin, että Tuohiukko jäisi tänne. Onneksi Tallukan omistaja Kalevi Gran innostui ajatuksesta ja otti siirtokustannukset kontolleen, Sipilä kiittelee.

Tuohiukkoa eivät pienet tuulet hetkauta, sillä sen sisällä on tuhdisti betonia ja teräsrunko. Painoa veistoksella on Sipilän mukaan noin kahdeksan tonnia.

- Siirtoon tarvittiin kaksi isoa nosturia. Toinen nosti ja toinen kallisti sen auton lavalle, Sipilä kertoo.

Tallukkaan on tarkoitus siirtä pikku hiljaa tuohimestarin koko elämäntyö, joka käsittää yli 450 tuohesta veistettyä esinettä. Kokoelmassa ovat esimerkiksi maailman suurimmat (korkeus 2,7 metriä) ja pienimmät (3,7 millimetriä) tuohivirsut.

- Ne pienimmät ovat tällä hetkellä näyttelyssä Lontoossa, Pekkarinen kertoo.

Sateisena lokakuun maanantaina olemme saapuneet tuohimestarin tupaan Vesivehmaalle. Talossa on kylmä, sillä Pekkarinen asuu tätä nykyä itsekin Vääksyssä eikä uskalla jättää sähköpattereita taloon yksinään posottamaan.

Mestari vetää käskemättä päälleen tuohiliivit, ottaa hyllystä päähänsä tuohihatun ja käteensä tuohisalkun. Kuvaajan kamera käy.

81-vuotias ei ole suinkaan lopettanut tuohesta veistämistä. Vaikka mestarilta puuttuu tällä hetkellä kunnollinen työtila, hän paljastaa suunnittelevansa parhaillaan kanoottia.

- Tai se on oikeastaan kelluva virsu, Pekkarinen täsmentää.

Virsukanoottia varten on tuohet kerättynä, ja sillä taitetaan taivalta Päijänteellä kenties jo ensi kesänä. Koemelonnan Pekkarinen aikoo suorittaa itse.

- Eihän sitä uskalla muille antaa. Jos käykin niin, että ukosta ei jää pinnalle kuin tuohilakki, Pekkarinen hekottelee.

Pekkarinen on syntyjään lieksalaisia, kotoisin aivan itärajan pinnasta. Asikkalassa hän on asunut 1980-luvulta lähtien, mutta puhuu yhä vahvasti pohjoiskarjalaisittain. Hänen töitään on nähty lukuisissa ite-taiteilijoiden näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Tuohesta tekemisen taitoa Pekkarinen alkoi opetella kymmenvuotiaana savottakämpillä. Isä armahti poikansa mukaan metsätöihin, jotta tämä olisi säästynyt kiertokoulun ”kiukkuselta ämmältä”.

- Isä oli kaksipersoonainen mies, savotoilla hyvä isä mutta itsellään äreä. Meillä meni sukset ristiin, kun olin teini-ikäinen. 6. lokakuuta läksin yötä vasten maailmalle, enkä enää palannut kotiin, Pekkarinen muistelee.

Tuohitöitään Pekkarinen ei ole koskaan valmistanut erityisemmin myyntiin, sillä varsinaisen elantonsa hän on tienannut rakennuksilla. Timpurin hommat piti tosin lopettaa jo 54-vuotiaana, kun Pekkarinen tippui rakennuksella ja vasen olkapää repesi.

Eläkeläisenä Pekkarinen on yrittänyt siirtää tuohitietouttaan nuoremmille sukupolville. Kisällejä ei ole kuitenkaan ollut ruuhkaksi asti.

- Oli minulla tässä joskus kymmenkunta kansalaisopiston kurssilaista. Nuoret tahtovat kuitenkin kyllästyä, kun tämä on niin hidasta hommaa.

Tuohi on todellakin hidas materiaali, sillä se kestää kosteutta ja sään vaihteluja kymmeniä vuosia ilman pintakäsittelyä. Pekkarinen kertoo maasta kaivetun joskus jopa yli tuhat vuotta vanhoja tuohenpalasia.

- Puun sisus muuttuu mullaksi, mutta tuohi säilyy. Oikein vanhaa tuohta ei tahdo saada palamaankaan millään, hän sanoo.

Tuohiukon ikääntymistä voi tästä lähtien seurata jokainen 24-tietä Vääksyn läpi ajava. Millaisia ajatuksia veistoksen siirto tekijässään herättää?

- En minä sitä kaipaamaan jää, pikemminkin olen mielissäni. Täällähän se on ollut niin kuin piilossa.